Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučuju hoće li prihvatiti proračun Grada Zagreba za 2019.

 Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak odlučit će hoće li ili neće prihvatiti gradonačelnikov prijedlog proračuna Grada Zagreba za iduću godinu “težak” osam milijardi i 190 milijuna kuna. 

S obzirom na to da je gradonačelnik Milan Bandić u bolnici, proračun će pred gradskim zastupnicima braniti njegove zamjenice Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik.

Pročelnica Juroš Pečnik novinarima je rekla da proračun Grada Zagreba za 2019. iznosi osam milijardi i 190 milijuna kuna te je za 185 milijuna kuna viši u odnosu na 2018. godinu. Rekla je da su svi redovni prihodi grada ostali na istoj razini kao i 2018. te se pohvalila da u prijedlogu proračuna za 2019. planiraju četiri puta veće povlačenje sredstava iz EU fondova te nešto veći iznos kreditnih sredstava koje bi uložili u kapitalna investicijska ulaganja u gradu u 2019. godini.

Oporba nije uložila niti jedan amandman na prijedlog proračuna, koji ocjenjuje megalomanskim i smatraju da ne donosi dobrobit građanima.    

Nakon što je Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića raskinula koaliciju s strankom Neovisni za Hrvatsku otvorilo se pitanje nove većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što Bandiću sada nedostaju tri ruke.  

Do toga je došlo nakon što je Neovisnima za Hrvatsku, koji su dosad zajedno s HDZ-om i Bandićevom strankom činili vladajuću koaliciju, zasmetalo to što je zagrebački gradonačelnik primio Arkanova prijatelja i predsjednika skupštine srpskog grada Jagodine Dragana Markovića Palmu. Bandićeve isprike nisu prihvatili, te su najavili da neće podržati proračun jer žele “istjerati stvari na čistac”, da se vidi hoće li ići na izbore “ili oni koji glume oporbu konačno pokazuju svoje pravo lice i odlaze u suradnju”. Bandić bez pet zastupnika Neovisnih kontrolira 23 ruke u Gradskoj skupštini i treba skupiti još troje zastupnika iz oporbe kako bi i dalje imao većinu bez Neovisnih za Hrvatsku. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević poručila je na konferenciji za novinare dan uoči skupštinske sjednice kako bi bilo neodgovorno izjaviti da će proračun Grada Zagreba za 2019. sto posto proći na sjednici u četvrtak, ali da “vjeruje da će gradski zastupnici ipak znati procijeniti što je najbolji interes i Zagreba i njegovih građana”. Odbila je mogućnost da prijedlog proračuna na skupštinskoj sjednici povuku. 

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić poručio je na konferenciji za novinare kako nema nijednog razloga da HDZ ne podrži prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu na skupštinskoj sjednici u četvrtak, ističući da u HDZ-u očekuju kako će proračun proći.

Po Mikuliću, postoje tri opcije. Prva je da proračun prođe; druga je da predlagatelj prije glasovanja povuče prijedlog i do kraja godine predloži novi, a ako to ne učini ide se na izbore za gradonačelnika; ili da proračun ne prođe u četvrtak pa Vlada odlučuje o raspuštanju Skupštine i imenuje povjerenika. Tada povjerenik i gradonačelnik donose proračun za privremeno financiranje. S činom raspuštanja idu izbori u određenom roku koji propisuje Vlada, objasnio je proceduru Andrija Mikulić.

Za dnevni red sjednice zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak, 13. prosinca, predloženo je ukupno 45 točaka, a među njima je, uz gradonačelnikov prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2019. i Izvješće o radu gradonačelnika od 1. siječnja do 30. lipnja 2018., gradonačelnikov prijedlog programa građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zagreba u 2019., gradonačelnikov prijedlog zaključka o namjeri sudjelovanja u osnivanju i izgradnji hrvatskog vojnog muzeja, te poslovna izvješća Uprave Zagrebačkog holdinga, Uprave ZET-a, Uprave Zagrebačkog velesajma, Uprave Zagrebačkog inovacijskog centra i Uprave Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom za razdoblje siječanj – lipanj 2018.