Zastupnici se vraćaju u saborske klupe, stiže i Plenković s ministrima

Foto: HINA/ Dario GRZELJ

Nakon redovne jednomjesečne stanke Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu koja će trajati gotovo tri mjeseca, do 12. travnja.

Sjednica će, uobičajeno, početi aktualnim prijepodnevom na kojem će zastupnici više sati postavljati pitanja Vladi, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima. Srijeda će za zastupnike biti vrlo dinamična, nakon aktualnog prijepodneva, imat će priliku raspraviti o premijerovu izvješću o sastancima Europskog vijeća održanim u prošloj godini.

Već predloženo oko 140 točaka dnevnog reda

Zastupnike u iduća tri mjeseca očekuje opsežan posao, već sada predložen im je dnevni red od oko 140 točaka, a koji će se, izvjesno je, nadopunjavati. Svoje mišljenje trebaju dati o brojnim zakonskim prijedlozima, kako o onim konačnim, poput zakona o zaštiti zviždača, tako i o zakonima koji tek prolaze prvo čitanje, poput zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina itd.

Saboru su upućena brojna izvješća za prošlu, odnosno 2017. godinu. Hrvatska narodna banka podnijela mu je Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za prvo polugodište 2018., Državni ured za reviziju izvijestio ga je o radu u prošloj godini i revizijama koje je obavio, od onih korisnika državnog proračuna, do revizija rada društava Crvenog križa.

Predsjednik Vrhovnog suda izvijestio je Sabor o stanju sudbene vlasti za 2017., poslana su mu i izvješća o radu Državnog odvjetništva, zatvora i kaznionica, probacijske službe za 2017.

Kraća stanka za Uskrs, pa rad do ljeta

Nakon što 12. travnja završi sjednicu, Sabor će napraviti kraću stanku, a zastupnici se u klupe vratiti nakon Uskrsa. 

„Nastavit ćemo 24. travnja, nakon Uskrsa, i radit ćemo do 15. srpnja, s tim da ćemo zbog europskih izbora utvrditi koje dane neće biti plenarnog zasjedanja“, najavio je početkom siječnja predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Na tragu prelazaka iz oporbenih u vladajuće klubove, Sabor u novu parlamentarnu sezonu ulazi s promijenjenim rasporedom sjedenja zastupnika. (h)