Zastupnici: Potreban je novi zakon o otocima

Izvor: Nacionalno

Vladino izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2016. podržali su u četvrtak u Saboru i vladajući i oporba uz opasku da je potrebno izraditi novi zakon o otocima kojim bi se dodatno poboljšala kvaliteta života na otocima.

Zakon o otocima donesen je prije 20-ak godina, zadnji put je mijenjan prije 12 godina i stvorili su se uvjeti da se donese novi zakon o otocima koji će biti u skladu s vremenom u kojem živimo i koji će osigurati još kvalitetniji život na otocima, rekao je Josip Borić (HDZ) ističući pritom pitanja gospodarenja otpada, iskorištavanja mineralnih sirovina i potencijale turizma.

Hrvatska ima 78 otoka, 524 otočića te 642 hridi i grebena odnosno ukupno njih 1 244 ukupne površine 3 259 četvornih kilometra, a to je veliko bogatstvo i veliki prirodni resurs, naglasio je.

Da je potreban novi zakon o otocima slaže se i Arsen Bauk (SDP) koji ističe da je to dobar instrument kako bi se olakšao život na otocima i uvažile otočke specifičnosti.

Trebalo bi razmisliti o tome da se smanji stopa PDV-a u turizmu i stopa poreza na dobit za otočne tvrtke zbog sezonalnosti poslovanja. Trebalo bi, dodaje, omogućiti gospodarstvenicima na otocima istu razinu s onima na kopnu uzimajući u obzir specifičnosti življenja.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić izvijestila je da je u 2016. u otoke uloženo 1,7 milijarda kuna od čega 1,28 milijarda bespovratnih sredstava, a ostalo u obliku kreditiranja. Najviše se ulagalo u prometnu povezanost, prometnu i komunalnu infrastrukturu te gospodarstvo, dodala je.