Zastupnici pohvalili veću zaštitu bankomata

You Tube

Saborski zastupnici u četvrtak su pohvalili zakon kojim se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj tijekom iduće tri godine uvodi elektrokemijska zaštita, a to u praksi znači da će prilikom provale u bankomate i pokušaja otvaranja kasete s novcem, novac biti uništen prolijevanjem boje.

Taj sustav prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će značajno doprinijeti smanjenju kriminaliteta, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti novčarskih institucija.

Sa sigurnosnog aspekta ovo je dobra zakon, ustvrdio je Boris Lalovac (SDP).

Pomake u osiguravanju imovine hvale i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) i Marija Selak Raspudić (Most).

Još većoj zaštiti bankomata od provalla doprinijelo bi jasno označavanje bankomata s upozorenjem, smatra Selak Raspudić.

Josip Begonja (HDZ) ističe kao je nesporna potreba za daljnjim smanjenjem rizika i povećanjem zaštite osoba i imovine.

Tijekom posljednjih nekoliko godina naime uočen je trend porasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate . Tako je u 2018. godine bilo 18 kaznenih djela, 2019. godine 35 kaznenih djela te 2020. godine 44 kaznena djela.

Zastupnici su u četvrtak podržali i izmjene zakona o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti kojima se predviđaju dvije nove vrste referentnih vrijednosti, referentna vrijednost Europske unije za klimatsku tranziciju i referentna vrijednost Europske unije usklađena s Pariškim sporazumom.

U raspravi o tom zakonu Boris Lalovac (SDP) upozorio je na dolazak inflacije u narednim godinama zbog tiskanja velike količine novca kako bi gospodarstva izašla iz recesije.

„Ljudi su trenutno u kućama, nitko ništa ne troši, nema investicija i sav taj natiskani novca ne izaziva inflaciju jer nema obrtaja, no kada krene otvaranje ekonomije taj će se novca početi trošiti i doći će do porasta inflacije”, ustvrdio je Lalovac.