Zastupnici građanima: Slušajte nadležne, budite odgovorni

Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista

Saborski klubovi redom su u petak hvalili rad Kriznog stožera za civilnu zaštitu, zahvalili ljudima na prvoj crti obrane od zaraze koronavirusom, a građane pozvali da se pridržavaju uputa nadležnih službi i budu odgovorni. 

Pridružujem se tim pohvalama i pozivima, želim nam što manje oboljelih preko vikenda, ali i ubuduće, istaknuo je potpredsjednik Sabora Ante Sanader (HDZ) zaključujući saborski radni tjedan u staroj zgradi Ine u Šubićevoj ulici.

I Tomislav Panenić (NLM) pozvao je građane da se pridržavaju uputa nadležnih, da  budu odgovorni, pogotovo prema propusnicama za kretanje. “Manipulacijama, zlouporabama možemo dovesti do teških situacija, ugroza”, upozorio je, pozivajući građane da ovaj vikend provedu s najbližima i čuvaju se.

Bulj: Podijeliti neobrađeno državno zemljište

“Ugroženije su blagajnice u trgovačkim centrima, nego bakice na tržnici”, kazao je Miro Bulj (Most) opetujući zahtjev da se tržnice “odmah” otvore.

 Ako se u trgovačkim lancima mogu prodavati uvozni poljoprivredni proizvodi iz Italije, mogu i u Splitu, Zagrebu, Sinju… naši domaći, rekao je zastupnik u slobodnoj saborskoj raspravi.

Vladu je pozvao da u “skraćenom postupku” podijeli neobrađeno poljoprivredno zemljište u vlasništvu države onima koji ga žele obrađivati kako ne bi bilo u korovu.

Kajtazi: Ne zaboraviti isključene skupine društva

Veljko Kajtazi (zastupnik romske manjine) pozvao je da se u kriznim uvjetima posebna briga posveti isključenim skupinama društva, pripadnicima romske manjine, socijalno ugroženima, starijima. 

Mjere koje se donose, njih pogađaju više nego dobrostojeće slojeve društva, rekao je Kajtazi, napominjući kako se radi o „značajnom broju“ građana.

Naglasio je kako ga je više pripadnika romske manjine upozorilo da ime je, zbog ograničenja kretanja, onemogućen rad, ugrožena egzistencija. Radi se o ljudima koji imaju obitelji, a rade za nadnicu ili skupljaju sekundarnu sirovinu, i njima treba privremeno pomoći, naglasio je Kajtazi.

Zaštititi ustavna prava i radna mjesta

Ističući kako Sabor “izlazi u susret Vladi” i sve njene prijedloge prihvaća uz maksimalnu podršku, zastupnik je naglasio kako pritom treba brinuti da se interesi, privatnost i ustavom zajamčena prava građana ne dovode u pitanje, odnosno da se ograniče samo u mjeri u kojoj je to neophodno.

Gordan Maras (SDP) poručuje da SDP nije zadovoljan brzinom Vladinih prijedloga za gospodarstvo, da se sve više ljudi prijavljuje na burzu, da poduzetnici ne znaju kakva im je perspektiva.

SDP je, izvijestio je, u proceduru uputio devet zakona i zaključaka za koje se nada da će biti čim prije raspravljeni, prihvaćeni i provedeni kako bi se zaštitila radna mjesta i građani.