Povezite se

Izdvojeno

Zašto je Pero Kovačević moj izbor za Europski parlament ?

Objavljeno

-

Piše: Vedran Morin

Nakon što su Državnom izbornom povjerenstvu zaključno s 9. travnja do ponoći predane sve kandidacijske liste za izbor hrvatskih zastupnika u sljedećem sazivu Europskoga parlamenta, na kojima se nalazi čak 396 imena, odlučio sam popratiti tko su kandidati i kandidatkinje te mogu li konačno i ja dobiti želju i motiv za izlazak na izbore. Izuzev ispraznih populističkih fraza “festivala demokracije” i “bit će nam tako svima bolje”.

Iako sam, moram priznati, ranije se iz više razloga odlučio za pružanje glasačkoga povjerenja gospodinu Peri Kovačeviću, svejedno sam priliku da me se impresionira dao i ostalima kako bi se eventualno pojavio netko, meni, znatno bolji. Nije slučajno da su me na to potaknule upravo riječi Pere Kovačevića, koje je izrekao za jedan hrvatski medij, citiram: “sve je na biračima i njihovoj svjesnosti. Ako žele pomoći sebi i onima koje vole, moraju prvo mudro izabrati”.

Upravo tako sam i došao do svog izbora ne vodeći se seksipilom kao birači naše Predsjednice, niti ideologijom ili izborom “manjega zla”, već naprotiv zato jer djelovanje i rad Pere Kovačevića pratim unazad 15 godina te sam vrlo dobro upoznat s načinom razmišljanja ovoga velikoga čovjeka.

Bio je Pero Kovačević skupa s Tonči Tadićem najjača karika HSP-a u proteklom desetljeću, i zagovaratelj gospodarskoga pojasa kao najaktivniji saborski zastupnik u svome mandatu, moguće i do danas. Nije slučajno da se nakon izlaska ove dvojice iz najjače pravaške stranke ista raspala. HSP se u međuvremenu podijelio u nekoliko fragmenata nikako vrijednih spomena, ali Pero je ostao isti, eventualno koja bora na licu koja nam poručuje kako vrijeme leti, a ovaj narod još uvijek izgubljeno luta očekujući “Mesiju”.

Pero, srećom, nije zalutao, štoviše kao pravni stručnjak bio je dostupan obrani hrvatskih generala u Haagu, ali jednako tako i novinarima. Već u svemu navedenome leže argumenti istinskoga čovjeka kojemu se može vjerovati toliko da ga se zaokruži na listi Hrvatskih suverenista. Nije Pero “hrvatski Mesija”, niti je to lista na kojoj se nalazi, on je osoba koja žarko zagovara hrvatske tradicionalne vrijednosti. I toga sam osobno svjestan, uvjeren da ću glasom za Kovačevića zadovoljiti svoje apetite. Meni bliske osobe znaju koliki sam kritičar te koliko je teško zadobiti moje povjerenje. Pero je to sigurno zaslužio svojim radom.

Nije mi cilj u ovomu tekstu nečije uzdizanje u nebesa, svoje ili Perino, nego pozvati da se zbrojimo i prestanemo glasovati za stranke i počnemo razmišljati o pojedincima. Kao autor kolumne “Političke stranke su izvor korupcije” pozivam svakoga čitatelja ponaosob da promijeni princip odabira političkih eksponenata jer tako ćemo promijeniti poglede na politiku i odmaknuti se od uhljebljivanja i stranačkih preslagivanja. Stoga, svoj glas dajem imenu i prezimenu, ne političkoj stranci. Mišljenja sam kako svatko treba stajati iza odgovornosti svojim potpisom, ne kao stranka. Najlakše je oprati ruke kada stigne ruka pravde za krivične radnje. Zbog toga danas iza brave leži Ivo Sanader, osoba s imenom i prezimenom, dok HDZ predaje listu za EP pozivajući se na “suverenost” i “vjerodostojnost”.  Pa tko voli, nek’ izvoli…

Izdvojeno

Suverenisti traže specijalizirano tužiteljstvo za ratne zločine

Published

on

Konferencija za medije Hrvatskih suverenista ispred Hrvatskog sabora. Na fotografiji Željko Sačić, Pero Kovačević.

Hrvatski suverenisti ocijenili su u petak kako u Hrvatskoj nema političke volje da se napravi učinkovit i djelotvoran sustav procesuiranja ratnih zločina, pa rješenje vide u specijaliziranom tužiteljstvu za ratne zločine.

Pravni ekspert suverenista Pero Kovačević založio se na konferenciji za novinare za  model koji će biti učinkovit i djelotvoran, što znači da će Hrvatska morati ići na specijalizirano tužiteljstvo za ratne zločine.

“To moraju biti ekipe stručnjaka koji znaju raditi taj posao, jer što vrijeme ide dalje sve je teže raditi”, istaknuo je Kovačević podsjećajući kako je on bio pravni ekspert za hrvatsko zakonodavsto na suđenju u Haagu, te da je u ekspertizi obrađivao i pitanje neprocesuiranja ratnih zločina. 

Upitao je zašto DORH i tijela gonjenja ne koriste dokaze izvedene pred Haaškim sudom u raznim predmetima, koji se odnose na Hrvatsku. Osobno je, kaže, u predmetu Milošević, vidio prvu naredbu o osnivanju vojnih logora do koje DORH nije mogao doći.

Tvrdi kako se svaki počinjeni ratni zločin može rekonstruirati, ali na tome moraju raditi educirani ljudi, oni koji imaju vojna i pravna znanja.

“Mi na žalost, očito nemamo političke volje da se taj sustav uredi na način kako mi govorimo”, rekao je Kovačević dodavši kako je i Ustavni sud u najnovijoj odluci rekao da “DORH u biti ne radi svoj posao”.  

Kovačević smatra da će se morati pretresti i “raznorazne abolicije”, jer postoji puno paradoksa, poput slučaja Vojislava Šešelja, koji je u Hrvatskoj osuđen na 4, 5 godine zatvora zbog protjerivanja i huškanja na protjerivanje Hrvata, pa je aboliran, a s druge strane Haag ga je za isto nedjelo osudio na 10 godina.

U neprocesuiranju ratnih zločina umirovljeni general Željko Sačić detektira dva problema: političku volju koja koči te procese, te skromne potencijale DORH-a.

“Jelenić, kako vidimo, to baš žarko ne želi, ali nema ni sa čim”, tvrdi Sačić i naglašava da policija ima sve dokumete, odnosno sve što je nužno za pokretanje kaznenih postupaka.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Prgomet odlazi iz politike i postaje član američke akademije

Published

on

Dodao

Drago Prgomet, HDZ-ov predsjednik zagrebačke Skupštine, razmišlja o ostavci na poziciji šefa gradskog parlamenta i povlačenju iz aktivne politike, piše u petak Večernji list pozivajući se na izvore bliske Prgometu.

Prgomet bi ostavku, odluči li tako, mogao podnijeti nakon Nove Godine, a razlog je taj što je prošao proceduru za izbor u American College of Surgeon (Američku kiruršku akademiju), najprestižniju kiruršku akademiju u svijetu.

Taj mu izbor otvara mogućnost novih projekata u suradnji zagrebačke klinike (radi na KBC-u Rebro kao šef Klinike za ORL) i Američke kirurške akademije, a za to treba vremena. U tu se akademiju, doznaje dnevnik, ulazi na preporuku članova American College of Surgeons, a potreban je i prolazak na testovima i razgovorima te akademije.

Formalni izbor za članstvo u toj akademiji provest će se iduće godine u listopadu, a Prgomet je prošao sve potrebne intervjue i testiranja.

Iz krugova bliskih Prgometu doznaje se da razmišlja da se u potpunosti posveti struci, a da u Skupštini ostane samo zastupnik. To znači da, odluči li se definitivno povući iz aktivne politike, neće ni na izbore za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, što je neizravno bio najavio u intervjuu Večernjem listu.

Prgomet je u HDZ-u u vrijeme Tomislava Karamarka bio neželjeni zamjenik predsjednika, stranku je napustio zbog neslaganja s Karamarkom i njegovim vodstvom.

Kratko je bio u Mostu, potom osnovao svoju stranku Hrid, da bi ga Plenković, kada je preuzeo HDZ, pozvao natrag u stranku. Prgomet je na posljednjim lokalnim izborima bio i kandidat HDZ-a za zagrebačkoga gradonačelnika, ali nije postigao dobar rezultat. Kako je u utrku ušao u posljednji trenutak, Plenković mu je obećao mjesto predsjednika zagrebačke Skupštine kada Andrija Mikulić preuzme Državni inspektorat i to se ostvarilo prije sedam mjeseci, donosi Večernji list.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Sabor: Izložba “Vukovar-Škabrnja – Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije”

Published

on

Svečano otvorenje izložbe "Vukovar - Škabrnja - Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije" u organizaciji saborskog zastupnika Steve Culeja u Hrvatskom saboru . Na fotografiji Stevo Culej, Josip Đakić.

“Vukovar-Škabrnja – Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije” naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991. u četvrtak otvorena u Saboru u organizaciji HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja.

 Otvarajući izložbu Culej je upozorio na izokretanje povijesti, ističući kako je Hrvatska “neviđeni primjer” situacija kada se, kao u povijesnim filmovima ili knjigama, junak pretvara u zločinca, a zločinac u junaka.

 “Kod nas oni koji su branili domovinu postajali su progonjeni kao zvijeri i zločinci, a oni koji su je napadali, uništavali i ubijali postajali su ugledni građani ovoga društva”, kazao je.

O Vukovaru ima puno istine, ali i puno laži 

 Culej je za Vukovar je rekao kako je “krv, muka i junaštvo”, neispričana priča u kojoj ima puno istine, ali i puno laži.

Stevo Culej

 “Ta laž će se prenijeti na buduće generacije, koje će moguće živjeti u toj laži kao što smo i mi živjeli nakon nekih prijašnjih ratova”, poručio je. No, istaknuo je, istinu ne može ništa zamijeniti i ona će jednom “kao vulkanska lava izaći van”.

 Upozorio je da su se u Hrvatskoj veličali junaci koji ni ‘j’ od junaka nisu imali, a prezirali mali ljudi i ratnici koji su do zadnjeg dana ostali u Vukovaru jer nisu željeli ostavljati svoje suborce, posebice ranjenike po bolnicama.

Malo se zna o junacima i žrtvama Vukovara i cijele Hrvatske

 Culej ističe kako se danas malo ili ništa u javnosti ne zna o vukovarskim junacima, žrtvama Vukovara i cijele Hrvatske. Smatra kako se “netko debelo potrudio” da danas u Hrvatskoj nemamo junake u ratu, “ali imamo one koju su krivi za taj rat i koji su zločinci”.

 Navodi kako s hrvatske strane ima jako puno onih koji su procesuirani po zapovjednoj odgovornosti, a ne zna se koliko ih je po toj osnovi procesuirano s velikosrpske agresorske strane. 

 Ističući kako se ne smije dogoditi da se na buduće generacije prenose zablude i laži, Culej kritizira što se danas u Hrvatskoj ne snimaju filmovi koji će prikazati bitke u Vukovaru, Škabrnji ili u drugim mjestima.

 Izložba se sastoji od fotografija Vukovara prije i poslije Domovinskog rata, razaranja grada koje su počinile srpske paravojne postrojbe i bivša JNA, fotografije vukovarske bolnice, lokacije masovne grobnice na Ovčari, Borova Sela, srpskog koncentracijskog logora.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije