Zašto Crkva slučaj iz Splita nije prijavila policiji?

Splitom se brzo proširila vijest o suspenziji jednog klerika. Sve je na svojim službenim stranicama oglasila sama Nadbiskupija, a kao razlog suspenzije crkva navodi – moguće kažnjivo djelo. U javnosti se potom počela spominjati pedofilija iako sumnje nisu službeno potvrđene.

U utorak ujutro se na stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije pojavilo priopćenje koje nije bilo posve jasno, no evidentno je da su zbog sumnje u nečasno djelo osobe iz svojih redova odlučili da ta osoba do daljnjega ne može obnašati svoj posao u Crkvi.

”Nadbiskupski ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednog klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te mu je na temelju toga odredio obustavu”, stoji u priopćenju.

Naravno da je javnost zanimalo o kakvom je konkretno djelu riječ. Kao i o kojoj župi i gradu. Osobito što se u medijima počelo spominjati seksualno iskorištavanje maloljetnika, te vrlo konkretan samostan u centru Splita.

No, Nadbiskupuija nije mogla više govoriti o toj temi. ”Radi očuvanja dobrog glasa svih, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage”, priopćili su iz nadbiskupije.

Iako je obavijestila javnost, Crkva je problem odlučila raščistiti prvo sama, unutar svojih redova. Ordinarij je imenovao crkvenog suca istražitelja i bilježnika koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama i okolnostima. Policiji ništa nisu javili. Međutim, policija je sama reagirala po saznanju iz javnosti.

”Nismo zaprimili prijavu navedenog događaja, od strane žrtve ili drugog izvora. Međutim, bez odgode ćemo provjeriti sve navode i poduzeti daljnje radnje iz nadležnosti policije”, priopćili su iz policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Neslužbeno, ni Županijsko državno odvjetništvo Crkva o ničemu nije obavijestila.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu kaže za Dnevnik.hr kako odredbom članka 204. zakona o kaznenom postupku, svaki građanin ako ima saznanja dužan je prijaviti kazneno djelo. Osobito ako je riječ o nekom težem kaznenom djelu.

Sociolog i političar Ivica Maštruko rekao je za Dnevnik.hr:

”Ako je pitanju sumnja za počinjenje kaznenog djela od strane pripadnika Crkve i klera i bilo koje vjerske zajednice, tada su crkvene vlasti dužne o tome izvijestiti nadležne organe gonjenja, bilo policiju, bilo Državno odvjetništvo. Na jednoj strani je poduzimanje crkvenih mjera unutar same Crkve kao institucije, a drugo je obaveza nadležnog da prijavi taj slučaj policiji.”

Na pitanje zašto to Crkva nije u ovom slučaju uradila, kaže: ”Vjerojatno je pokušala zataškati taj problem i smatrala je da je dovoljno poduzimanje unutar crkvenih disciplinskih, stegovnih mjera”.

Iz crkve još dodaju:

‘Nemamo što skrivati ili tajiti. Postupili smo po crkvenim dokumentima koji nas obvezuju, prema kojima se osumnjičeni svećenik odmah mora udaljiti iz službe. Tako je i napravljeno. No to ne znači da je on još imalo kriv za ono što ga optužuju. U tijeku je istraga, osnovan je tim iz Nadbiskupije i nadležne provincije, jer se radi o redovniku, pa će se tek nakon istrage vidjeti što je bilo. U sve će biti upućena i Sveta Stolica, no svećenik je nevin sve dotle dok mu se ne dokaže krivnja, koje možda ima i možda nema. Vidjet ćemo. Svakako ćemo o tome, također, odmah obavijestiti javnost’, rekli su Večernjem listu neslužbeno u Crkvi.

Prijava je, kako sada stvari stoje, išla za dva odvojena slučaja pedofilije. Jedan je star 15 godina, a drugi je još stariji – 20 godina. No, doznaje Večernji list da su u pozadini svega ucjene i reket onoga tko je prijavio pedofiliju.

Naime, nakon što je prijava stigla u Splitsko-makarsku nadbiskupiju, vrlo brzo stigao i je prijedlog za “novčanu nagodbu” na koju crkva nije pristala.

Iz Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu poručili su kako je zbog “mogućeg kažnjivog djela jednog klerika” nadbiskup Marin Barišić svećeniku “izrekao mjeru obustave (suspensio)”, koju može “primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka”.

U isto vrijeme, mons. Barišić imenovao je suca istražitelja i bilježnika, koji su dobili zadatak raspitati se o “činjenicama, okolnostima i odgovornosti prema kanonu 1717”.

‘Rezultate istrage ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ako se ustanovi da je prijava vjerodostojna, ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima. Svrha ovoga postupka je put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage’, poručili su jučer iz Splitsko-makarske nadbiskupije, a doznaje se kako ni navodna žrtva slučaj nije prijavila policiji.

Naime, iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske potvrdili su kako nisu zaprimili prijavu o događaju koji se navodno dogodio u samostanu u Splitu, kako od žrtve ili iz drugog izvora. Međutim, bez odgode će provjeriti sve navode te ovisno o utvrđenom poduzeti daljnje potrebne radnje iz nadležnosti policije i o utvrđenom i poduzetom izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo.