Zastarjela tehnologija: Pripremite se na kupovinu novog televizora

Pixabay

Kad je Hrvatska krenula u projekt “Digitalna Hrvatska” 2010. godine, država je “sufinancirala” nabavku novih televizora i digitalnih prijamnika. Kupon je iznosio 75 kuna i mogao se iskoristiti jedan po kućanstvu.

Tada su poznavatelji tehnologije upozoravali kako Hrvatska prelazi na sustav i standard koji će biti zastario za nekoliko godina i tada će građani ponovno morati kupovati nove prijamnike, piše Zimo.

E, pa taj je dan stigao. Točnije, prema HAKOM-ovom priopćenju prelazak usluga digitalne zemaljske televizije s DVB-T (trenutnog standarda) na DVB-T2 (novi standard), očekuje se tijekom 2019. godine.

Što to znači za prosječnog građanina? Pojednostavljeno da će morati kupiti novi televizor ili digitalni prijamnik koji će koristiti uz postojeći uređaj.

Naime, kako ističu u HAKOM-u, prelazak na DVB-T2 standard osigurat će visoku kvalitetu prijama usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti.

“Kako bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti („HD“) u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan je prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem. Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav”, pojasnili su u HAKOM-u.

Kako bi građanima olakšali odabir i kupovinu novog televizora ili dodatnog digitalnog prijemnika, u HAKOM-u će osmisliti poseban logo, a uređaji će morati proći i postupak certificiranja kako bi bili sigurni da odgovaraju digitalnom standardu koji će se koristiti na Hrvatskom tržištu.

Hoće li i ovaj put država “sufinancirati” kupovinu novih uređaja, za sad nije poznato. No, ako i bude to će ponovno biti neka mala svota.

I, na kraju, jedna dobra vijest. Za one korisnike koji televizijski program prate putem internetske, satelitske ili kabelske televizije, ništa se neće promijeniti. Prilagodbu će odraditi njihov pružatelj usluga na svojoj opremi pa korisnici neće morati mijenjati ili kupovati nove uređaje.