Zasjedanje EP-a seli iz Strasbourga u Bruxelles idući tjedan zbog koronavirusa

BELGIUM EU COUNCIL

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli odučio je u četvrtak otkazati plenarnu sjednicu u Strasbourgu predviđenu za sljedeći tjedan i održati je u Bruxellesu zbog epidemije koronavirusa.

“Na temelju dopunjenog izvješća medicinske službe Europskog parlamenta o razvoju zaraze virusom Covid19, plenarna sjednica sljedeći tjedan bit će iznimno održana u Bruxellesu zbog više sile”, objavio je Sassoli na Twitteru.

Europski parlament se jednom mjesečno sastaje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a u Bruxellesu se po potrebi održavaju tzv. mini-plenarne sjednice, koje traju kraće od sjednica u Strasbourgu.

Europski parlament inače glavninu svojih poslova obavlja u odborima, i to uglavnom u Bruxellesu.

Početkom ovoga tjedna u bruxellskom sjedištu Europskog parlamenta uveli preventivne mjere i ograničili pristup raznim posjetiteljima. lobistima, gostima parlamentaraca i njihovih asistenata. Više od stotinu javnih događaja je otkazano.

Sjednica Europskog parlamenta trebala je biti u Strasbourgu od ponedjeljka navečer do četvrtka. Nekoliko političkih skupina je tražilo premještanje sjednice u Bruxelles zbog napredovanja epidemije u Francuskoj, kako ne bi ostali zadržani u Strasbourgu u karanteni 14 dana, rekao je jedan izvor u EP-u.

Pomoćnici zastupnika, koji većinu vremena borave u Bruxellesu, također su to tražili, navodi isti izvor. U Europskom parlamentu ima 705 zastupnika.

Francusko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u četvrtak navečer sedmi smrtni slučaj od koronavirusa, dok je 138 novih slučajeva zabilježeno od srijede, tako da ukupno ima 423 zaraženih.

Belgija ima 50 zaraženih, od kojih samo dvoje u Bruxellesu i nitko nije umro, prema posljednjim podacima sanitarnih vlasti u četvrtak.