Zasad nije poznato koliko će migranata primiti Francuska

FaH

Glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux ocijenio je u nedjelju da je nemoguće u ovom trenutku reći koliko će migranta s broda Aquarius primiti Francuska, koja će situaciju proučiti “od slučaja do slučaja”.

Stotine migranata spašenih iz Sredozemnog mora stiglo je u španjolsku luku Valenciju u nedjelju, okončavši devetodnevno pomorsko putovanje.

Španjolska je ponudila da prihvati 629 migranata uglavnom iz subsaharske Afrike, ukrcane na brod Aquarius prošli tjedan, nakon što su Italija i Malta zatvorile svoje luke za brodove sa spašenim migrantima.

Prvi brod s migrantima koji je u nedjelju ujutro stigao u španjolsku luku bio je brod talijanske obalne straže na kojemu je bilo 274 putnika s Aquariusa, a dočekalo ih je  2320 volontera, prevoditelja i zdravstvenih radnika. Nakon broda talijanske obalne straže u luku u Valenciji je pristao Aquarius, koji je dovezao 106 migranata, a nakon njega stiže talijanski vojni brod Orione, koji dovozi posljednjih 250 migranata.

“Francuska je uvijek govorila da će se primijeniti zakon ako on (Aquarius) bude u blizini francuske obale”, pojasnio je Griveaux na postaji France 3.

“Francuska će situaciju rješavati od slučaja do slučaja”, dodao je, ocjenjujući da je nemoguće reći koliko će u konačnici migranata primiti.

“Upravo su pristali, treba vremena da se utvrdi njihovo državljanstvo, na temelju čega traže azil”, rekao je Griveaux .

Po njemu, najprije treba riješiti liječnički dio, a Francuska će ih “primiti u skladu s kriterijima koje smo utvrdili u zakonu, Francuska će ispuniti svoj dio”.

Španjolska je objavila u subotu da prihvaća ponudu Francuske da preuzme dio migranata s broda Aquarius, nakon razmatranja njihovog položaja u Španjolskoj.

Madrid je naveo da će Francuska prihvatiti migrante, koji će nakon dolaska u Valenciju i primjene predviđenih protokola pristupnih procesa, izraziti želju da odu u tu zemlju.

U četvrtak je Francuska obznanila da je spremna prihvatiti migrante s Aquariusa, koji ispunjavaju kriterije za pravo azila. (H)