Zaprimljena 1032 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

D.Prša/Nacionalno

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je od ponedjeljka ujutro do danas u podne zaprimila 1032 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita iz svih deset kreditnih institucija – banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih kredita, priopćeno je u utorak iz APN-a.

U srijedu, s početkom u 10 sati započet će s radom Povjerenstvo APN-a koje će odlučivati o odobravanju odnosno neodobravanju pojedinih zahtjeva. Postupak zaprimanja zahtjeva nastavlja se i dalje. Ministarstvo i Agencija će o tijeku zaprimanja i obrade zahtjeva kontinuirano obavještavati medije i javnost, navodi se još u priopćenju.

APN je u ponedjeljak od 7.30 sati započeo zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, za što je država u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potkraj prošlog tjedna je objavilo da će od ukupnih sredstava namijenjenih subvencioniranju stambenih kredita veći dio, 75%, biti namijenjen za kupnju stana, a 25% za kupnju ili izgradnju kuće, dok se po pojedinoj banci isplata ograničava na ukupno najviše do 20% predviđenih sredstava.

U subvencioniranju stambenih kredita sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermärkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04%, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudo najnižu kamatnu stopu za kunske kredite, 3,35%. Za subvencionirane kredite mogli su se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.

Tom mjerom olakšat će se otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine tako da će država putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate.
Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po metru četvornome. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.