Zaprimljen prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom Brodogradilištem

Hina

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je zaprimio prijedlog Financijske agencije (Fina) za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem d.d. u kojem se navodi da s 21. siječnjem ove godine ta tvrtka ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna.

U prijedlogu Fine navodi se i kako Uljanik, prema podacima koje im je dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), ima 1400 zaposlenika te dvadesetak računa i oročen novac u pet komercijalnih banaka te da, osim toga, Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini te tvrtke.

Prijedlog za otvaranje stečaja uslijedio je nakon što je Uprava Uljanika d.d. u ponedjeljak izvijestila na web stranici Zagrebačke burze da je luksemburški naručitelj CLdN jednostrano raskinuo ugovor o gradnji novog ro-ro broda, no nije navela vrijednost ugovora.

Uljanik je ranije priopćio da je, zbog nemogućnosti da se brod isporuči sukladno odredbama iz ugovora o gradnji, kupac 27. siječnja 2019. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda.

Najnovije otkazivanje ugovora samo je jedno u nizu jer je lani krizom pogođenom Uljaniku nekoliko naručitelja također otkazalo ugovore.

Nedavno je ministar financija Zdravko Marić kazao da je na temelju protestiranih jamstava brodogradilištu Uljanik i Uljanik grupi samo u prošloj godini plaćeno više od 2,5 milijarde kuna te da postoji mogućnost da se taj iznos ove godine još dodatno poveća za “možda čak do milijardu kuna”.

Ranije jutros iz Uljanika su izvijestili da su zaprimili ponude potencijalnih strateških partnera za Uljanik, no nisu naveli koliko ih je i čije su ponude.

Neslužbeno se tijekom vikenda doznalo da su za Uljanik, osim Brodosplita i Fincantierija, kao potencijalni strateški ulagači zainiteresirani australska Scenic grupa te Pomorski institut iz Splita.

Krajem prošle godine Trgovačkom sudu u Rijeci predložen je stečaj 3. maja, još jednog brodogradilišta iz Uljanik grupe.