Zapovjednik HRZ-a Križanec: Istraga je u tijeku, stanje aviona je loše

U tijeku je istraga o padu vojnog školskog aviona u Biljanima Donjim kod Zadra, u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec gostovao je Temi dana HRT-a i govorio koliko će biti teško otkriti uzrok pada s obzirom na to da se zrakoplov raspao i zapalio, a nema ni crnu kutiju te o stanju i sigurnosti u sustavu ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

“U ovom smo trenutku obustavili školovanje i obuku kadeta, no sve su snage spremne za reagiranje u određenim vremenskim intervalima”, naglasio je general Križanec.

Istaknuo je kako je trenutno osnovno briga o obiteljima, kadetima i djelatnim osobama u eskadrili koji su potreseni ovim događajem.

“Pruža im se psihološka pomoć i radimo na tome da brzo dignu glavu i da krenemo dalje”, rekao je Križanec.

U MORH-u naglašavaju kako je zrakoplov bio pregledan i bio je ispravan, kako pilot nije imao nikakve primjedbe na tehničku ispravnost zrakoplova.

Križanec je rekao kako je bio učinjen preventivni pregled na zrakoplovu.

“Avion je bio na propisanoj visini i propisanom mjestu u zoni, ali sve detalje ćemo prepustiti istražiteljima”, naglasio je.

Rekao je kako je stanje aviona loše, ali to je samo jedan od izvora koji će se koristiti u cjelokupnoj istrazi. Postoji još puno drugih izvora pomoću kojih će se doći do zaključaka, naglasio je Križanec.

“Iz crne kutije aviona možemo saznati podatak o geoopterećenju, a to je podatak koji pokazuje je li došlo do preopterećenja konstrukcije aviona u smislu izvođenja akrobatskih evolucija i da li je pozitivna ili negativna g-sila bila unutar dozvoljenih granica, istaknuo je Križanec.

Naglasio je kako apsolutne sigurnosti u zrakoplovstvu nema.

Ratno zrakoplovstvo ima zadaće i pripremno ih je izvršiti, istaknuo je Križanec i dodao kako ovakvi pojedinačni slučajevi ostave ožiljak i donesu sjenu sumnje.

“No, ratno zrakoplovstvo može provoditi sve zapovjeđene zadaće na siguran način”, zaključio je Križanec.

Nacionalno/N1.