Zapovjednici civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Grada Zagreba dali punu podršku Nacionalnom stožeru civilne zaštite

Potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović je danas održao sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, zapovjednicima civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Grada Zagreba i predstavnicima gradskih četvrti Grada Zagreba.

Sastanku su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić,  zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite RH i pomoćnik ministra Damir Trut te članovi Stožera civilne zaštite Grada Zagreba i zapovjednici postrojbi civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Grada Zagreba.

Na sastanku je naglašena važnost međusobne suradnje oko donošenja mjera i preporuka koje nam slijede s obzirom na to da je pred nama izazovno razdoblje jer će građani više boraviti u zatvorenim prostorima te dolazi i sezona drugih respiratornih bolesti.

Također, najavljen je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Zagreba i vijeća gradskih četvrti kako bi se pripremile preporuke koje će biti provedive u praksi s ciljem sprječavanja širenje zaraze i zaštite zdravlje građana, kao i poseban sastanak sa zapovjednicima postrojbi civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Grada Zagreba s ciljem unapređenja rada i međusobne koordinacije.

Od članova civilne zaštite Gada Zagreba i svih gradskih službi očekuje se koordinacija i zajednički rad kako bi se život nastavio odvijati koliko god je to moguće normalno, a da se zaustavi širenje pandemije.

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović zamolio je da ovisno o specifičnosti svakog kvarta se predlože odluke na temelju dosadašnjeg iskustva koje je stečeno u ranijem periodu borbe protiv pandemije, te da se predlože najneophodnije mjere.

Jedna od spomenutih mjera je i da se za vrijeme blagdana Svi sveti na autobusne stanice postave sredstva za dezinfekciju, te da se cirkulacija ljudi pokuša rasporediti na što optimalniji način.

Predviđen je i povratak određenih patrola, koje bi na mjestima gdje se okuplja veći dio građana upozoravale na pridržavanje mjera i nošenje maski, a sve s ciljem kako bi se izbjegao potpuni lockdown i zaustavljanje gospodarstva.

“Rekordne su brojke i u Europi i u Hrvatskoj. Poduzimamo sve kako bismo se čim prije organizacijski prilagodili izazovima za koje očekujemo da su pred nama. Civilna zaštita Grada Zagreba nam je od izuzetnog značaja. Razgovarali smo o mjerama koje bi se mogle poduzimati vezano za nacionalnu razinu, ali i o mjerama koje će područni uredi i gradske četvrti predlagati Nacionalnom stožeru”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Nacionalnoga i zagrebačkoga Gradskog stožera Civilne zaštite.