Započeo skup stručnjaka koji pružaju skrb braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Trodnevni simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja započeo je u četvrtak u prostorima Zagrebačkog velesajma na kojem je naglašeno pitanje ujednačenog pristupa u rješavanju braniteljskih i stradalničkih problema.

Skup koji su otvorili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević održava se u sklopu provedbe EU projekata ”Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata” i „Stručno usavršavanje djelatnika Ministarstva hrvatskih branitelja”.

Ciljevi Simpozija su analizirati načine primjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te osigurati jedinstveno postupanje nadležnih tijela u njegovoj primjeni, analizirati dostupne mogućnosti koje pružaju EU fondovi za hrvatske branitelje  i stradalnike iz Domovinskog rata u razdoblju do 2020. godine.

Jedan od ciljeva je i informirati o novim mogućnostima do 2030. godine, analizirati dostupne mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga branitelja kao i korištenja mjera za braniteljske zadruge i OPG-ove te provesti prezentacije i radionice za jačanje kapaciteta stručnjaka koji braniteljskoj i stradalničkoj populaciji pružaju psihosocijalnu skrb.

Ministar Medved kazao je kako se ovaj skup održava pola godine nakon stupanja na snagu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja te izrazio zadovoljstvo zbog velikog odaziva.

Simpozij ima cilj kako bi se analizirala primjena Zakona, prepoznale naučene lekcije te kroz panel rasprave pronašli odgovori na ključna pitanja.

Panelisti će se osvrnuti na svoja iskustva, a sudionici će kroz postavljanje pitanja dobiti odgovore, kazao je. Sve je to s ciljem ujednačenog pristupa i tumačenja zakona i rješavanja eventualnih poteškoća koja se događaju u njegovoj primjeni, dodao je.

Ministar uprave Lovro Kuščević naglasio je ulogu državne uprave. Kazao je da je ovdje prisutno nekoliko ministarstava s jednim ciljem, a to je da se pokaže zajedništvo hrvatske Vlade u provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Dodao je kako će se analizirati njegova provedba i da je državna uprava ta koja u prvom stupnju rješava sva ova pitanja, a da je ministarstvo uprave tu kako bi čulo probleme i poradilo na boljoj komunikaciji.

Naglasio je i proces digitalizacije uprave kao i ujednačenost provedbe zakona kako bi se postigla pravna sigurnost.

Tijekom tri dana trajanja Simpozija predavanja i prezentacije održat će predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, zdravstva, uprave, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova EU, za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te drugih sudionika. (Hina)