Započeli 13. Petrinjski sportski susreti hrvatskih branitelja

U petrinjskom kvartu Senjak, kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima položeni su vijenci i zapaljene svijeće na samom početku 13. Petrinjskih sportskih susreta branitelja u organizaciji HVIDR-e.

Počast su odali mnogobrojni predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje (Djece poginulih branitelja, udovica, dragovoljci veterani, klub žena, udruga branitelja iz policije) HVIDR-a,u ime Grada Petrinje dogradonačelnica Viktorija Kaleb sa suradnicima, a kao izaslanik MORH-a general bojnik Vlado Šindler.

Nazočilo je 27 udruga koje će u vojarni Zrin, u gradu, družiti se uz sportske susrete.
13.petrinjske sportske susrete otvorila je tajnica Ministarstva branitelja Nevenka Benić dok se nazočnima obratio i general bojnik Vlado Sindler.
Čast mi je i zadovoljstvo, što vas mogu pozdraviti u ime našega gradonačelnika gospodina Darinka Dumbovića i u moje osobno ime.
Evo nas u mjesecu rujnu, mjesecu kad se posebno sjećamo naših poginulih, umrlih i nestalih Branitelja, naših heroja Domovinskog rata, kazala je zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb te dodala:
“Poštovani hrvatski branitelji, Lijepa naša napaćena Domovino! Tko te sve nije htio osvojiti …kako pjesma kaže Tili su te i Ugari stari tili su te i Turci i Mleci tukli su te svakakvi barbari…
I dok je naš narod hodao poput Izraelskog, ne samo 40 godina pustinjom, nego 900 godina, pokušavajući biti svoj na svomu, nakon tolikih stoljeća stigla je i ta povijesna sveta GODINA.
Za hrvatski narod, 1991 . Narod koji je do tad živio u svim krutim ateističkim mrežama i jednoumlju komunističke bivše države, osjeća da je stigao čas , srce je zakucalo, ide se… nitko ne pita za cijenu…
Brani se ono što je kucalo u svakom domoljubnom srcu, brani se majka domovina, sveto tlo stoljećima natapano krvlju hrvatskih mučenika, brani se vjera naših predjedova, vjera u Krst časni i slobodu zlatnu,brani se obitelj, čuvarica života, brani se Čovjek i njegovo dostojanstvo , brani se sve ono za što su Hrvati disali od stoljeća sedmog…
I Bogu hvala, pravedniku i Bog pomaže, te tako u nadi protiv svake nade, konačno ostavarismo san , samostalne, naše, lijepe, mile Domovine… Istina život svoj na oltar domovine položiše njezini najbolji sinovi, iz čiste ljubavi i žrtve za druge…Natopi se zemlja ponovno svetom krvlju Hrvatskih sinova… cijelo tlo postade prožeto krvlju naših branitelja, poput beskrajne kapilarne mreže,….a . Ima li išta svetije, ljudskije, božanstvenije, nego dati život za drugoga… San smo pretočili u javu… imamo Hrvatsku, najljepšu zemlju na svijetu… imamo li onakvu Hrvatsku kakvu smo sanjali…? Još nemamo….
Jučer 01.09.2017.nakon toliko muke i patnje našeg naroda, tek jučer jedan od najvećih zločinaca ode …ode s najljepšeg hrvatskog trga…… Kad nam zemlja bude slobodna od nepravde, nemorala, prodanih sitnih izdajničkih duša, mentalnog komunističkog sklopa, tad ćemo imati željkovanu Hrvatsku Na svakom od nas je da i danas gradi takvu Hrvatsku… I citirać ću dragog pjesnika Dragu Ivaniševića:
Ni brda nisu, ni doline, ni rijeke, ni more, ni oblaci nisu, ni kiša, ni snijeg nije moja Hrvatska…Jer Hrvatska nije zemlja, kamen, voda, Hrvatska je riječ koju naučih od majke i ono u riječi mnogo dublje od riječi, i ono dublje s Hrvatskom me veže, s Hrvatskom Hrvata, s patnjama njinim, sa smijehom i nadom, s ljudima me veže, te ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi i kud god idem sa mnom je Hrvatska, kazala je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.