Započele 22. Vukovarske adventske svečanosti

vukovar...01.12.2019. 22. vukovarske adventske svecanosti; nakon prigodnog programa u crkvi sv. filipa i jakova, prenosenje svjetla ulicama grada do dvorca eltz, gdje je poslije blagoslova fra ivice jagodica, prvu adventsku svijecu upalio gradonacelnik ivan penava;

Pod geslom “Vukovar, grad prijateljstva” u tome su gradu u nedjelju započele 22. Vukovarske adventske svečanosti, prvu svijeću na adventskom vijencu u Dvorcu Eltz upalio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručivši kako je Vukovar otvoren za sve prijatelje i ljude dobre volje.

“Vukovar je danas grad u kojem pružamo ruku pomirenja svima koji su voljni živjeti ovdje i izgrađivati s nama ovaj grad. Tako je bilo na samim počecima povratka, tako je danas. Mi svake godine ulazimo u Advent poslije teških dana studenoga kada se prisjećamo velike žrtve ovoga grada i svih koji su svoje živote dali za njegovu obranu 1991. U ovo predbožićno vrijeme ljubavi i  mira želimo se posvetiti prvenstveno svojim bližnjima, obitelji i prijateljima i u tome duhu u Vukovaru dočekujemo sve prijatelje koji će ovih dana biti s nama”, poručio je Penava.

Adventski vijenac blagoslovio je gvardijan Franjevačkog samostana u Vukvaru fra Ivica Jagodić, a posjetiteljima se obratila i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić podsjetivši kako je Vukovar prije 22 godine prvi u Hrvatskoj organizirao Adventske svečanosti.

“Tada smo bili prvi koji smo organizirali Adventske svečanosti, a šest godina nakon toga organizirao ih je Grad Zagreb, a potom i drugi hrvatski gradovi. Zapravo, to  zajedničko svjetlo koje smo mi pronijeli prije 22 godine, gori danas u cijeloj Hrvatskoj. Osvjetljeni smo tom svjetlošću i ljubavlju i izuzetno smo ponosni što ovogodišnje svečanosti nose naziv Vukovar, grad prijateljstva”, kazala je Marić.

U prigodnom kulturnom programu “Vukovar i prijatelji” sudjelovala su vukovarska kulturno-umjetnička društva “Dunav” i  “Kolo”.

 Prethodno je prigodan program održan u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova odakle su sudionici Vukovarskih adventskih svečanosti u hodnji došli do Dvorca Eltz.

U naredna četiri tjedna do Božića u Vukovaru će se održati niz kulturnih i zabavnih događanja, predavanja i radionica za djecu i mlade.