Zaplet u slučaju Lovrić Mezel, USKOK traži izuzeće Turudića

Izvor: Nacionalno/D.Prša/ Arhiva

Ponovno je došlo do zapleta prije samog početka suđenja bivšoj Sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel i suoptuženima na zagrebačkom županijskom sudu.

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić u ponedjeljak je ponovno odbio nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel priznao da joj je dao sto tisuća eura mita, iako je Vrhovni sud u prosincu zaključio da Turudić nagodbu ranije nije mogao odbiti.

Sudac Turudić tu je nagodbu kojom je predviđena kazna od godinu zatvora uvjetno na četiri godine i po drugi put odbio iako je Vrhovni sud u konkretnom slučaju u međuvremenu zauzeo stav da sudac pojedinac na pripremnom ročištu nema ovlasti za takvo postupnje ako nije došlo do konkretnih poreda zakona.

Nakon što je sudac Turudić po drugi put odbio nagodbu Uskok je zatražio njegovo izuzeće, no on je to odbio. Naime, kada se traži izuzeće suca o tome odlučuje predsjednik suda. S obzirom da je Turudić predsjednik Županijskog suda, u ovom je slučaju odlučivao o samome sebe.

Predstavnici Uskoka npotom su naveli da nema uvjeta za nastavak postupka te su napustili sudnicu.

Nastavak pripremnog ročišta trebao bi biti sutra, no još uvijek nije sigurno hoće li se ono održati.

Turudić kontra Vrhovnog suda
Kada je Turudić prvi put odbio nagodbu na uvjetnu kaznu od godine dana Uskok je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojega je najviša sudska instanca krajem prošle godine usvojila. Tom odlukom Vrhovni sud je ustvrdio da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Uskok je i ranije tvrdio da za odbijanje nagodbe i izdvajanje zapisnika i snimke Žužićeva ispitivanja u kojem je teretio bivšu županicu ne postoji nikakvo uporište s obzirom da je taj zapisnik dokaz na kojem je utemeljena optužnica i preduvjet za podizanje optužnice koju je već potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

No, odvjetnik bivše županice Čedo Prodanović tada je isticao da je Žužić primjer kako “sve što Uskok servira sudovima više ne prolazi bez upita tako da se njihova statistika od devedeset posto uspjeha u ovakvim slučajevima svodi na razumnije mjere”.

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.