ZAOKRET U SDP-u: ‘Pod crvenom petokrakom su silovali žene’ BURNE REAKCIJE ‘Partija nam ode udesno, osnujmo novu!’

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Jutarnji list donosi zanimljivu priču o raskolu u najjačoj oporbenoj stranci.

– Član SDP-a osniva udrugu kršćanskih socijaldemokrata, koja će se – koliko sam shvatila iz novinskog članka – boriti protiv petokrake i protiv pobačaja – napisala je na svome Facebook profilu poznata SDP-ova feministica i ljevičarka Karolina Leaković i izazvala niz kritika na račun Mirka Lukića, osnivača udruge Kršćanski socijaldemokrati, zagrebačkog SDP-ovca i predsjednika Mjesnog odbora Zrinjevac, čiji je potez osnivanja te udruge podržao i prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić, prenosi Jutarnji.hr

Lukić je vrlo brzo odgovorio.

– Poštovana i cijenjena kolegice Karolina, moram reagirati – NE ZAGOVARAM zabranu pobačaja, iznio sam samo svoj osobni stav o toj problematici nakon opetovanih pitanja od strane novinara, a sam izloženi stav bio je vrlo općenit i ni po čemu ne odudara od stava prosječnog čovjeka – napisao je Lukić i nastavio kako pretpostavlja da nije zlonamjerna nego jednostavno nije raspolagala vjerodostojnim informacijama.

– Što se tiče ‘petokrake’, Vi bi kao veliki i u društvu prepoznati borac za ženska prava dobro trebali poznavati problematiku organiziranih silovanja žena u Berlinu, bosanskim gradovima (Foča npr.), kao i našem Vukovaru, sve činjeno pod CRVENOM petorakom. Napomenimo da je do 22. lipnja 1941. na snazi bio Ugovor o nenapadanju i PRIJATELJSTVU između nacističke Njemačke i SSSR-a te su na krilima tog prijateljstva izvršavani zločini nejverojatnih razmjera. Cilj novoosnovane udruge je izvršiti distinkciju zdravog antifašističkog ‘tkiva’ od NEGATIVNIH konotacija vezanih za sveobuhvatni i plemeniti antifašistički pokret. Član sam SDP-a zbog svojih uvjerenja te Vas uvjeravam da mi je jedini motiv činjenje dobra za našu stranku, neka mi Bog oprosti ako griješim! – odgovorio je Mirko Lukić u sklopu svjetonazorske polemike koja se razvila i unutar samog SDP-a za koji se do nedavno vjerovalo da je stranka koja se neupitno zalaže na pravo žene na pobačaj i u kojoj se ne bi mogao naći netko tko bi problematizirao petokraku, piše Jutarnji list.