Žalac: U godinu dana za 232 posto poraslo ugovaranje projekata financiranih iz eu fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izvijestila je da je u mandatu Vlade premijera Andreja Plenkovića, u proteklih godinu, za 232 posto povećano ugovaranje projekata temeljem natječaja za dodjelu sredstava iz eu fondova u odnosu na trogodišnje razdoblje od početka 2014. do listopada 2016. godine.

“U mandatu ove Vlade, dakle u proteklih godinu dana, došlo je do porasta ugovaranja za 232 posto u odnosu na trogodišnje razdoblje od 2014. do listopada 2016.”, kazala je Žalac na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sastanka posvećenog apsorpciji sredstava iz eu fondova.

Do kraja 2016. godine, navela je, na razini svih fondova bilo je obavljeno natječaja u iznosu od 2,8 milijarde eura, odnosno 26 posto od ukupno 10,7 milijardi koliko je Hrvatskoj dodijeljeno po važećoj sedmogodišnjoj financijskoj perspektivi 2014.-2020.

“U ovoj godini značajno je porastao i broj objavljenih natječaja, na 5 milijardi, odnosno na 47 posto od ukupne alokacije za cijelo sedmogodišnje razdoblje. To sve govori o tome koliko smo ubrzali procedure i na koji smo način pristupili ovoj tematici”, ustvrdila je.

Porast iznosa objavljenih natječaja od kraja prošle do 31. listopada ove godine iznosi 79 posto, a najveći porast zabilježen je u najvećem programu Konkurentnost i kohezija, a iznosi 110 posto, dodaje.

U deset mjeseci ove godine objavljeno je 118 natječaja putem kojih je korisnicima stavljeno na raspolaganje 22 posto od ukupne alokacije, odnosno 2,3 milijarde eura. U tom razdoblju ugovoreno je 3,27 milijarde eura, odnosno 31 posto dodijeljenih sredstva, a isplaćeno je 777,1 milijun eura, odnosno 7,3 posto dodijeljenih sredstava, navela je.