Žalac: Sredstva za projekte u Splitu osigurana iz EU fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak je u Splitu, uoči sjednice Vlade, poručila da je iz europskih fondova osiguran novac za niz projekata koje Vlada namjerava pokrenuti na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije, te da građani nemaju razloga strahovati da će “ponovno biti izvarani”.

Na raspolaganju nam je 345 milijuna kuna iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija u okviru integriranog teritorijalnog mehanizma, izjavila je Žalac novinarima uoči sjednice Vlade koja će većinom biti posvećena razvoju Splita i Splitsko-dalmatinske županije, za što će kroz brojne projekte ukupno biti uloženo dvije milijarde kuna.

Danas će biti potpisani ugovori vezani uz Operativni program vrijedni 330 milijuna, rekla je Žalac istaknuvši da briga o regionalnom razvoju može pridonijeti svim hrvatskim krajevima.

Vlada će, kaže, osigurati da realizacija projekata što prije počne čim se potpišu ugovori, stoga je odbacila strahovanje građana Dalmacije da će “ponovno biti prevareni”.

“Mislim da nemaju potrebe strahovati, posebice kada govorimo o EU fondovima. Tu je sve kristalno jasno i mora biti ostvareno na vrijeme, onako kako smo zacrtali”, rekla je Žalac.

Vlada sa sjednice u Splitu planira pokrenuti aktivnosti radi uvrštenja na listu strateških projekata izgradnje novog prometnog ulaza u Split (kroz tunel Kozjak), projekt željezničkog povezivanja trajektne sa zračnom lukom, te izgradnju intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica).