Žalac: Šest puta više za ravnomjeran regionalni razvoj

Uoči sjednice Vlade RH, na kojoj će biti ‘paket’ zakona vezan uz ravnomjeran regionalni razvoj, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je rekla kako od tih zakona očekuje “jako puno” te naglasila kako je za otoke, brdsko-planinska i potpomognuta područja izdvojeno šest puta više nego u proteklom mandatu.

“Jako puno očekujemo od novih zakona, prvi puta da brinemo u uravnoteženom regionalnom razvoju”, rekla je Žalac te dodala da je u tu svrhu za godinu i pol uloženo 883 milijuna kuna.

“Najvažnije je to što smo u proteklih godinu i pol uložili više od 883 milijuna kuna u ravnomjeran regionalni razvoj – i za otoke i za potpomognuta područja i za brdsko-planinska područja – što je šest puta više nego u proteklom mandatu. Sve to govori o nastojanjima ove Vlade”, rekla je Žalac.

Napomenula je da je u suradnji s ministrom financija Zdravkom Marićem dogovoreno da se kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave vrate sva sredstava u izvorne prihode jedinicama lokalne i područne samouprave.

Kroz Ministarstvo regionalnog razvoja osigurana su pak dodatna sredstva za potpore, tu je i otočna iskaznica, s 50 posto prijevoza za otočane, u suradnji s Ministarstvom mora i prometa, kao i potpora otočnom gospodarstvu u poticanju poduzetnika.

Sve su to mjere kako bi se pripremili za slijedeće razdoblje i konkretne projekte, rekla je Žalac.