Zajednica županija: Želimo razgovarati o zakonskim izmjenama u zdravstvu i školstvu

Danijel Marušić

Članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u četvrtak su na sjednici u Slavonskom Brodu najavili da zakonske izmjene u školstvu i zdravstvu žele dodatno raspraviti s resornim ministrima kako bi se vidjeli stvarni efekti predloženih izmjena.

“Podržat će se promjene koje će donijeti pozitivan efekt u poslovanje bolnica, bez smanjenja nivoa zdravstvene zaštite”, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Prema njegovim riječima, županije očekuju da dobiju većinu odnosno da njima kao osnivačima pripadnu tri od pet mjesta u školskom odboru.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren istaknuo je da bi predloženim izmjenama zakona o zdravstvenoj zaštiti u vlasništvu županija ostali samo domovi zdravlja.

“To nije put rješenja problema bolnica. Država i sada upravlja sa 75 posto bolničkog sustava. Mislimo da je to loše rješenje i nije reforma koja dovodi do bolje organiziranog sustava zdravstvene zaštite. Problem je financiranje mjesečnih apanaža za usluge koje bolnice naprave, kolektivni ugovori i troškovi na koje bolnice ne mogu utjecati, a rezultat je kod većine bolnica negativan”, istaknuo je Koren najavljujući sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem slijedeći tjedan.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija zauzeo se i za primjerenije rješenje statusa pomoćnika u nastavi koji bi trebali dobit bolji status u interesu učenika s posebnim potrebama.

Marušić je podsjetio da županije očekuju da se u izmjenama zakona o odgoju i obrazovanju promjeni i dio koji se odnosi na sastav školskih odbora.

Prema njegovim riječima, županije očekuju da dobiju većinu odnosno da njima kao osnivačima pripadnu tri od pet mjesta u školskom odboru.