Zajednica povratnika Hrvatske pozvala građane da glasaju za Kolindu Grabar-Kitarović

Nacionalno/D.Prša

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) pozvala je u petak hrvatske povratnike i sve građane Hrvatske da u drugom krugu predsjedničkih izbora, 5. siječnja svoj glas daju Kolindi Grabar-Kitarović.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović na konferenciji za novinare pojasnio je kako ZPH ne može podržati Zorana Milanovića za predsjednika, jer su u vrijeme, kada je on bio premijer, povratnicima, brojnim izmjenama i dopunama Zakona o područjima od posebne skrbi, ukinuta sva prava na ratom stradalim područjima, osim stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava.

Dodao je kako povratnici očekuju od budućeg državnog lidera, s obzirom na ingerencije koje ima, donošenje zakona o Vukovaru koji još nije donesen jer nije dobio suglasnost Europske komisije.

„Nacrt prijedloga toga zakona propisuje niz poticajnih mjera za oživljavanje gospodarstva jer se radi o mjerama koje bi privukle investitore u Vukovar što bi dovelo do otvaranja novih radnih mjesta čime bi se stalo na kraj demografskoj katastrofi i zaustavio odlazak građana s tog područja, te počeli stvarati uvjeti za povratak onih koji su otišli. Europska komisija tu vrstu poticajnih mjera vidi kao narušavanje jednakosti na tržištu i pogodovanje poduzetnicima koji tamo posluju”, rekao je Kompanović.

Osim toga, povratnici očekuju prihvaćanje njihovog prijedloga Zakona o ratom stradalim područja koji sadrži iste mjere kao i zakon o Vukovaru, koje bi se primjenjivale na svim područjima koja su bila obuhvaćena ratom.

„Očekujemo i da se konačno riješi pitanje naknade ratne štete građanima. Podsjećam da je ukupna ratna šteta u Hrvatskoj procijenjena na 236 milijardi kuna, od čega je 126 milijardi iznos štete koju su pretrpjeli građani”, dodao je Kompanović. Podsjetio je da su Hrvatska i tadašnja Savezna Republika Jugoslavija još 1996. godine potpisale Sporazum o normalizaciji odnosa kojim je predviđena naknada ratne štete.

„Ukoliko se ništa ne riješi po tom pitanju, ZPH priprema kolektivnu tužbu protiv Republike Srbije. Očekujemo od naših vlasti da se Srbiji uvjetuje pristup Europskoj uniji dok se ne se riješi pitanje naknade ratne štete, kao i pitanja vezana za nestale osobe i pitanja vezana za probleme oko granice na Dunavu”, poručio je Kompanović.