Zahuktava se progon odgovornih u Turskoj, izdano više od 100 naloga za uhićenje

Screenshot/ HINA/Reuters

Dužnosnici u Turskoj rekli su u nedjelju da je izdano 113 naloga za uhićenje u vezi s izgradnjom zgrada koje su se u ponedjeljak srušile u potresu, a možda nisu trebale da su se poštivali sigurnosni standardi, prenosi BBC.

Turska policija već je privela najmanje 12 osoba, uključujući građevinske poduzetnike, jer su se rušile zgrade koje su trebale podnijeti potres.

Agencija Reuters prenosi da je potpredsjednik Fuat Oktay rekao noću na nedjelju da je 131 osoba do sada identificirano u lancu odgovornosti za nesavjesnu gradnju.

Zbog propusta u poštivanju protupotresnih propisa potpuno su se urušile tisuće zgrada jer su loša gradnja i loši ugrađeni materijali onemogućili elastična gibanja i višekatnice su se doslovce spljoštile u potresu koji je pogodio deset turskih pokrajina.

“Pratit ćemo pomno sve dok ne završe sudski procesi, posebno za zgrade koje su najteže oštećen i one pod kojima je najveći broj mrtvih i ranjenih”, rekao je Oktay, kako prenosi Reuters.

Godinama stručnjaci upozoravaju da su mnoge nove zgrade u Turskoj nesigurne zbog sustavne korupcije i vladinih politika. Te su politike dopuštale tzv. amnestije za izvođače koji su se oglušili o građevinske propise, kako bi se potaknuo građevinski ‘boom’ – uključujući i u regijama sklonim potresima.

Tisuće zgrada srušile su se tijekom potresa magnitude 7,8, postavljajući pitanja o tome jesu li posljedice prirodne katastrofe pogoršane ljudskim propustima.

Budući da su izbori na pomolu, budućnost predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana je na kocki nakon 20 godina provedenih na vlasti.

Erdogan je priznao propuste u odgovoru na potres, ali je bio sklon reći da je sve posljedica sudbine. “Takve su se stvari uvijek događale”, kazao je. “To je dio sudbinskog plana”.

Broj ljudi za koje je potvrđeno da su poginuli u Turskoj i Siriji popeo se na više od 28.000.

U međuvremenu, nemiri u južnoj Turskoj poremetili su napore spašavanja na nekim mjestima, prenosi HINA.