Zagrebačko-otočki „Tesla Lika CRO Team“ na robotičkom krovu svijeta!

Na brojnim domaćim i  inozemnim natjecanjima neprestano se potvrđuje da smo zemlja znanja. Tako su na zadnjem robotičkom natjecanju u Zagrebu  „Robo-Cup Junior Open Zagreb 2017“ učenici iz OŠ „Zrinskih i Frankopana“ Otočac, članovi Robotičkog kluba “Robo-Otočac”, pobijedili u disciplini Rescue Line (robotičko praćenje crte sa spašavanjem) u jakoj konkurenciji ostalih ekipa iz Hrvatske  te izborili  plasman na međunarodno robotičko natjecanje. Ta se ekipa ljetos proslavila i na europskom natjecanju  održanom u Rimu. Što dalje, pitamo nastavnika tehničke kulture i  informatike  dipl. ing. Igora Naprtu, mentora ove uspješne ekipe.
-Pred nama je svjetsko prvenstvo „Robo Cup International Montreal 2018.“ koje će se održati u Montrealu u Kanadi od 17. do 23. lipnja naredne godine. Nastupit će  predstavnici više od  35 zemalja sa nekoliko tisuća natjecatelja u različitim disciplinama. Učenici Mihovil Bićanić (VII.) i Ivica Banić (VIII.) iz Otočca, i zagrepčani Jerko Ćubić iz OŠ „Mato Lovrak“  i Antonio Dijanić iz OŠ  „Nikola Hrbar“  činit će ekipu u disciplini Rescue Line. Naš tim  namjeravamo nazvatiTesla Lika Cro Team“ po našem genijalnom zemljaku Nikoli Tesli. U Kanadu putujemo zajedno  sa još sedam ekipa ispred Hrvatskog robotičkog saveza  i predstavljat ćemo Hrvatsku na ovom natjecanju, u ekipi od  25 natjecatelja, 8 mentora i određenog broja pratitelja. Moram napomenuti da hrvatske ekipe već sedam godina za redom idu na svjetska natjecanja i osvajaju najviša odličja tj. neko od prva tri mjesta. Ovo  je naša četvrta natjecateljska sezona i  bili smo  prv u konkurenciji od 16 ekipa iz Zagreba, Varaždina i ostalih dijelova Hrvatske. Sad nam predstoje pripreme da bi u Montrealu postigli što bolji rezultat i jurišali na sami vrh. Određeni stupanj znanja smo dosegli i zajedno sa Zagrepčanima namjeravamo upregnuti sve resurse da ostvarimo taj cilj, ističe ovaj skromni inženjer strojarstva, nastavnik iz otočke osnovne škole.
Za odlazak u Kanadu, boravak u Montrealu i u Torontu za dvoje učenika iz Otočca i mentora potrebno je oko 45 tisuća kuna. Otočkim je robotičarima lako pobijediti i u najžešćoj konkurenciji, ali prikupljanje novca za svjetsko prvenstvo za njih je ipak nedostižna misija. Svaki je sponzor dobro došao, svaka mala pomoć omogućit će im odlazak preko oceana. Onog istog preko kojega je svojedobro prešao i veliki Tesla čije ime nosi zagrebačko-lički robo tim. Ing. Naprta je optimist i vjeruje u sebe i svoju ekipu.
Popeli smo se na Himalaju, na redu je Mount Everest. Neka znanje pobijedi!