Zagrebačko kulturno ljeto

Zagrebačko kulturno ljeto

Ovogodišnje Zagrebačko kulturno ljeto ZgKUL – jedinstvena ponuda svih kulturnih manifestacija i događanja tijekom ljeta u Zagrebu donosi od 21. lipnja Zagrepčanima i turistima mnoštvo raznovrsnih i zanimljivih događanja na Trgu kralja Tomislava, Bundeku, Griču, Tuškancu, Maksimiru, Opatovini, Trgu bana Jelačića, Gradecu i Medvedgradu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Umjetničkom paviljonu.
 
Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je svim suradnicima koji sudjeluju u organizaciji Zagrebačkog kulturnog ljeta. Prošle smo godine napravili poseban ZgKUL u okviru kojeg je bio održan velebni koncert 2Cellso, s kojim smo dodatno podignuli letvicu ali isto tako vjerujem da će i ovogodišnji biti poseban na svoj način, pogotovo s koncertom Gorana Bregovića i Zagrebačke filharmonije „Tri pisma iz Sarajeva“ koji je, osim glazbenog spektakl, i koncert koji šalje političku poruku, a naš je grad poznat po tome što cijeni, poštuje i prihvaća kulturne, nacionalne i vjerske razlike.
Uz napomenu da je Zagreb već dvije godine proglašen najboljom adventskom destinacijom, a ove godine i Top europskom destinacijom od jednog od najprestižnijih svjetskih turističkih vodiča Lonely Planet, gradonačelnik je istaknuo da je vrh teško osvojiti ali da ga je još teže obraniti. I bogatim programom Zagrebačkog kulturnog ljeta branimo ove naslove.
 
Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić napomenuo je da je Grad Zagreb, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Hrvatskom radio-televizijom, prije šest godina krenuo s Projektom objedinjavanja svih događanja tijekom ljeta – ZgKUL-om. Ideja vodilja bila nam je to što su Zagrepčani preko ljeta morali odlaziti iz Zagreba ako su htjeli prisustvovati kulturnim događanjima, ali i želja za obogaćivanjem kulturne i zabavne ponude za turiste, kako bi naš grad postao što zanimljivija turistička destinacija.
Naglasivši da Zagrebačko kulturno ljeto službeno počinje 21. lipnja, na Svjetski dan glazbe, s koncertom zbora i orkestra HRT-a na Trgu kralja Tomislava, pročelnik je dodao da će ove godine biti više od 600 događanja u kojima će sudjelovati oko 2.500 umjetnika, te da se nada da će biti više posjetitelja nego prošle godine kada ih je bilo oko 200.000.
 
Grad Zagreb niže brojne turističke nagrade zadnjih godina, a za to su sigurno zaslužna i brojna kulturna događanja koja se održavaju i zahvaljujući kojima je naš grad postao jedna od glavnih turističkih destinacija, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, istaknuvši iz ovogodišnje ponude ZgKUL-a tri izložbe koje će uvelike privući i strane turiste: Šuma – izložba iz ciklusa Priroda u Umjetničkom paviljonu, od 20.5. do 16.7., Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici u Muzeju za umjetnost i obrt, od 3.6. do 1.10. i Strasna ljepota – izbor iz zbirke Dagmar Meneghello u Galeriji Klovićevi dvori, od 25.5. do 24.6. Direktorica Bienenfeld iz bogate je ponude izdvojila i Design District Zagreb koji se bavi temama održivog razvoja i ekologije, zatim INmusic festival koji privlači goste iz cijeloga svijeta, te Zagreb summer tour i legendarna zagrebačka dvorišta.
 
Ravnatelj poslovne jedinice Program HRT-a Renato Kunić izrazio je zadovoljstvo što nastavljaju suradnju s Gradom i  sudjeluju u ovom Projektu. Napomenuvši da će koncert otvorenja imati direktan prijenos na Hrvatskoj televiziji kao i mnoga druga glazbena događanja na Radio Sljemenu, Renato Kunić je dodao da će na Zagrebačkom kulturnom ljetu biti angažirano oko 300 njihovih djelatnika i 200 glazbenika.
 
Uz izraze zadovoljstva što Zagrebačka filharmonija sudjeluje u ovom za grad bitnom događanju, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch istaknuo je događanja u okviru Zagreb Classica na Tomislavovom trgu: operu Ero s onoga svijeta koja će se održati 25.6. u povodu Dana državnosti, koncert Gorana Bregovića 29.6. – svojevrsni violinski koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu  uz pratnju simfonijskog orkestra, koncert Orkestra mladih iz San Josea – 30.6., Operu pod zvijezdama 1.7., Carminu Buranu – 2.7., koncert Robya Lakatosa i Zagrebačke filharmonije i Komediju gala, Gradskog kazališta Komedija.