Povezite se

Vijesti

Zagrebački ZOO slavi 95. rođendan i prvi rođendan mravojeda Nosonje

Objavljeno

-

Pod sloganom “5 do 100“ zagrebački Zoološki vrt u subotu slavi 95. rođendan, a ujedno i prvi rođendan mladunčeta divovskog mravojeda Nosonje kojemu su ime nadjenuli glumci iz legendarne tv-serije Smogovci, prisjećajući se lika kojega je utjelovio pokojni glumac Đorđe Rapajić.

Riječ je o prvom mravojedu rođenom u Zagrebu. Ime Nosonja nadjenuli su mu “Smogovci”  – Boris i Mario Mirković, Tomislav Štriga, Božidar Košćak i Višnja Babić te obećali da će obilaziti svoje kumče i uživati u ljepoti lokacija na kojima su nekada snimali legendarnu seriju.

Mali mravojed Nosonja je mami Ariel devet mjeseci proveo na leđima, a sada se sve češće spušta na tlo i u sjeni majke šeće nastambom u kojoj je glava obitelji tata Oliver. 

“Nosonja je jedan od naših najmlađih stanovnika koji osvajaju srca Zagrepčana. Tamo su svoje mjesto u posljednjih 95 godina pronašli lav Buršul, pavijan Štefek i slonica Suma, a danas u njemu žive u zagrebačkom ZOO-u rođene lavica Uzuri, crvene pande Dudek i Regica, morska lavica Luce, gibonice Fiona i Dora… Drago nam je da upravo te životinje rasplamsavaju ljubav Zagrepčana prema veličanstvenom svijetu životinja i, još važnije, potiču ih na očuvanje prirode”, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

Današnji ZOO posvećen istraživanju i zašiti endemskih vrsta

Naglasio je kako je današnji ZOO posvećen istraživanju i zaštiti endemskih vrsta životinja koje žive u Hrvatskoj, ali i aktivnom sudjelovanju u projektima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija koji se bave zaštitom životinjskih vrsta ugroženih na svjetskoj razini. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je da je zagrebački ZOO jedna od najstarijih institucija Zagreba, koja od svojeg osnutka 1925. neprekidno djeluje u najljepšem zelenom prostoru unutar grada.

“Iako vremešan i nevelik površinom, naš ZOO se uspješno razvijao, kroz desetljeća svojega postojanja. Takav trend je bio i posljednjih desetak godina, kada su obavljeni veliki infrastrukturni zahvati rekonstrukcijom i izgradnjom niza nastambi za smještaj životinja, ali i objekata koje danas zahtijevaju suvremeni posjetitelji. Zoološki su vrtovi tijekom desetljeća od mjesta izlaganja životinja postala mjesta edukacije o zaštiti prirode i okoliša”, istaknula je Pavičić Vukičević.

Najavila je da krajem ove i početkom sljedeće godine Grad planira urediti Prvo maksimirsko jezero i nastambe za medvjeda i dabra, a sve to u sklopu provedbe projekta “Gradski prozori u prirodu – Modernizacija II“ koji je sufinanciran sredstvima Europskih strukturnih fondova. 

S pogledom na povijesne fotografije od 1925. kada ga je osnovao Mijo pl. Filipović, te uz pjesmu Kraljeva ulice u ZOO-u je razrezana i velika rođendanska torta.

ZOO vrt na otvorenju 1925. imao tri lisice i dvije sove, danas ima  377 vrsta životinja

U sklopu rođendanske proslave posjetitelji se mogu educirati o risu, vuku, dalmatinskom pelikanu, dinarskom voluharu i čovječjoj ribici. Svojim su se sadržajima u proslavu rođendana ZOO uključili i Veterinarski fakultet, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagrebačka filharmonija i GNK Dinamo.

Zagrebačka filharmonija će na Labuđem jezeru održati koncerte u 18,15 i 19,15 sati. 

Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipović 27. lipnja 1925. i najstariji je zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i dvije sove. Tri lisice poklonio je Miji Filipoviću prof. dr. Langhoffer, tadašnji ravnatelj zoološkog muzeja u Zagrebu. Sove je poklonio Petar Dimec, donesavši ih u zelenom šeširu.

Danas u zagrebačkom ZOO-u obitava više od  377 vrsta životinja i više od 8800 jedinki s gotovo svih kontinenata. Nalazi se u više od 200 godina starom parku Maksimir i prostire se na sedam hektara, od čega 5,5 čini kopneni dio. 

Zagrebački i osječki, su jedina dva zoološka vrta u Hrvatskoj.

Vijesti

Kreće realizacija nizinske pruge prema Rijeci

Published

on

HŽ Infrastruktura kreće u rekonstrukciju postojećeg i gradnju drugog kolosijeka pruge od Hrvatskog Leskovca do Karlovca a procijenjena vrijednost radova na tom projektu najveća je od svih pojedinačnih radova na hrvatskim željeznicama dosad i iznosi 2,3 milijarde kuna bez PDV-a, piše u ponedjeljak Večernji list.

Natječaj za tu prugu će, kako su kazali u HŽ Infrastukturi, biti objavljen u rujnu, a natječajna dokumentacija trenutačno je na pregledu u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) jer se i ovaj projekt na željeznici s 85 posto sufinancira iz europskih fondova. Dionica Hrvatski Leskovac dio je pruge Rijeka – mađarska granica, a pretvaranje jednokolosiječne pruge u dvokolosiječnu od Zagreba prema granici već je krenulo. Na dionici Dugo Selo – Križevci radovi se već izvode, a izvođač radova na dionici Križevci – državna granica uveden je u posao.

Realizacijom projekta Hrvatski Leskovac – Karlovac tako će krenuti i radovi na pretvaranju u modernu dvokolosiječnu prugu i od Zagreba prema Rijeci. 

Željeznička pruga Rijeka – Zagreb – Budimpešta dio je Mediteranskog TEN-T koridora. Realizacijom ovog projekta kao i ostalih dionica na kojima se radovi izvode i na kojima se planiraju povećat će se konkurentnost luke Rijeka poboljšanjem njezine prometne povezanosti s tržištima srednje Europe, piše dnevnik. Rekonstrukcijom postojećeg i izgradnjom drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac u dužini od 44,02 kilometra dionica će biti osposobljena za najveću dopuštenu brzinu 160 km/h, izuzev na području Mavračića, Jastrebarskog i Karlovca gdje će biti 120, odnosno 140 km/h zbog prostornih ograničenja. Sadašnja jednokolosiječna elektrificirana pruga postat će dvokolosiječna.

Što se tiče ostalih dionica na pruzi Rijeka – državna granica, odnosno projektu nizinske pruge, u HŽI-ju kažu da se za dionici Škrljevo – Rijeka – Jurdani radi glavni projekt i da planiraju u drugoj polovici sljedeće godine aplicirati za sredstva iz EU fondova i za taj projekt.  Za dionicu Karlovac – Oštarije, dugu 40 kilometara, u tijeku je natječaj za izradu studijske dokumentacije a za dionicu Oštarije – Škrljevo pak u tijeku je izrada studijske dokumentacije. Hrvatska i za preostale dionice na pruzi Rijeka – državna granica očekuje sufinanciranje iz EU fondova, a cijeli projekt bi prema najavama ministra mora, prometa i infrastukture Olega Butkovića mogao biti gotov do 2027, piše u ponedjeljak Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U samo 10 od 128 gradova više rođenih nego umrlih u 2019.

Published

on

U samo 10 od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj tijekom 2019. godine broj rođene djece bio je veći od broja preminulih osoba. 

Prema detaljnim podacima Državnog zavoda za statistiku, jedini gradovi s pozitivnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj su: Opuzen, Imotski, Kaštela, Novigrad/Cittanova, Zaprešić, Čakovec, Korčula, Solin, Pazin i Metković. Među njima je samo jedan veći grad – Čakovec. 

Najlošiji prirast među gradovima središtima županija ima Vukovar, u kojem je lani rođeno samo 194 djece a broj preminulih je više nego dvostruko veći – 405. Najbolje stoji Zadar u kojemu je broj novorođenih i umrlih gotovo izjednačen (686 novorođene djece i 705 preminulih).

U četiri hrvatske općine – Erveniku i Kijevu u Šibensko-kninskoj županiji, Sućuraju u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Ribniku u Karlovačkoj županiji – lani se nije rodilo nijedno dijete, piše dnevnik. 

Skupni podaci pokazuju da se 2019. godine u Hrvatskoj rodilo 36.135 djece – najmanje od 1900. godine naovamo, odnosno otkad imamo podatke, dok su istodobno umrle 51.784 osobe. Samo prirodnim putem, ne računajući iseljenike, stanovništvo Hrvatske lanjske se godine smanjilo za grad veličine Poreča. Vitalni indeks, pokazatelj koji govori koliko se djece rodilo na svakih 100 preminulih osoba, u Hrvatskoj iznosi 69,8. Ni jedna županija nije imala vitalni indeks već od 100, što bi značilo da je broj rođenih veći od broja umrlih.

Broj rođene djece konstantno se smanjuje od druge polovice 90-ih, a broj umrlih više-manje stagnira. 

Prvi podaci za 2020. upozoravaju da će se negativan trend nastaviti: u prvih šest mjeseci ove godine rođeno je još oko 150 djece manje nego u istom razdoblju lani, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Tech

Prisluškuju vas, prate vas: Evo kako sigurno koristiti smartphone, ovo na mobitelu morate isključiti

Published

on

Ako koristite mobilni telefon, morate imati na umu da vas uvijek netko može pratiti jer dok je god telefon povezan s mobilnim mrežama, postoji zapis vaše lokacije, komentirao je upozorenje oko korištenja smartphone koje je objavila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) stručnjak za sigurnost Patric Wardle. Iz NSA kažu i preporučuju svim zaposlenicima vladinih agencija i vojnom osoblju da isključe i deaktiviraju neke od usluga koje često svakodnevno koristimo, uključujući Bluetooth, WiFi i opciju pronalaženja telefona u slučaju njegova gubitka.

Također, od velike je važnosti za korisnike da isključe lokacijske podatke koji su iznimno važni i moraju se zaštititi. Oni mogu otkriti broj korisnika na određenoj lokaciji, putem njih mogu se pratiti kretanje korisnika i opskrbe, rutina dnevnih kretanja korisnika i članova organizacija te se, zahvaljujući tim podacima, mogu otkriti neke poveznice između korisnika i lokacija kakve se na drugi način ne bi mogle otkriti, upozoravaju iz NSA.

Iz sigurnosne agencija naglašavaju kako im je jasno kako su geolokacijske opcije od krucijalne važnosti za mobilnu komunikaciju, kao i da su njihovi prijedlozi zaštite korisnika, odnosno njihove privatnosti i sigurnosti, za većinu njih nepraktični. Npr. pri korištenju karata i navigaciji jasno je kako moramo koristiti lokacijske postavke, koje su nužne i za praćenje naših sportskih aktivnosti poput trčanja i bicikliranja.

No uvijek postoji mogućnost da se tih podataka o lokaciji i kretanju koje prikupljaju aplikacije i oglašivački servisi te se prikupljaju u masivne baze podataka, dokopaju i neke treće strane koje bi ih mogle iskoristiti protiv korisnika, državnih organizacija, kompanija itd. Na Ars Tehnici podsjećaju i na servise koji prikupljaju i prodaju informacije o lokacijama bazirane na lokacijama baznih stanica i mobilnih operatora, kao i na činjenicu da je korisnike moguće pratiti čak i kad su isključeni mobilni podaci jer se lokacija može pratiti putem WiFija i Bluetootha.

oš jedan savjet iz NSA odnosi se na ponašanje korisnika na društvenim mrežama na kojima ne bi trebali objavljivati informacije o lokacijama, a upozoravaju i na mogućnost “curenja” lokacijskih informacija putem navigacije u automobilima, nosivim uređajima, IoT uređajima itd.

Iako je riječ o savjetima usmjerenim prvenstveno ljudima koji rade u vojsci ili surađuju s vojskom, jasno je kako se isti sigurnosni principi vrijede za sve korisnike, kao što je i jasno da, ako bi poštovali ta upozorenja, ne bi mogli koristiti veliki broj opcija na pametnim telefonima.

Izvor: ZIMO

Ucitavanje vijesti

Najčitanije