Zagrebački HDZ protiv ukidanja roditelja-odgojitelja: Ima li demografija cijenu?

Grad Zagreb ukida mjeru roditelj-odgojitelj koju je uvela bivša gradska vlast na čelu s Milanom Bandićem, a koju je koristilo 5800 obitelji u glavnom gradu. Prema izračunima sadašnje gradske vlasti kojoj je na čelu gradonačelnik Tomislav Tomašević, od 2016. je na ovu mjeru potrošeno 1,8 milijardi kuna, a njenim ukidanjem Grad će uštedjeti 320 milijuna kuna. Protiv ovakve odluke je oporba u Gradskoj skupštini predvođena HDZ-om

“Žalosno je kako prva ušteda u Gradu Zagrebu jest ukidanje jedne demografske mjere koja je sada najpotrebnija i koja je dobila pohvale od strane onih koji se bave demografskim mjera,a a to su demografi, ne politolozi”, kaže HDZ-ov Mislav Herman.

“Ukidanje je najavljeno s bizarnim objašnjenjem da je to bio jedan veliki financijski trošak. Što to uopće znači financijski trošak? Ima li demografija u 21. stoljeću cijenu u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi? Ne možemo je nazvati financijskim troškom, mi smatramo da je korist od ove mjere bila velika i da je nikako nije trebalo ukidati”, govori Herman dodavši da su zaključci koje je iznijela zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec “nestručni i bez ikakve jasne matematike”.

“Tko je gospođa Dolenec da iznosi ovako paušalne ocjene jedne mjere koja će sad u očaj baciti 30 tisuća ljudi u gradu Zagrebu”, pita se Herman.