Zagrebački branitelji obilježili 22. obljetnicu Oluje

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježja zagrebačkih ratnih brigada te na Oltaru Domovine na Medvedgradu i prisustvovanjem na svetoj misi u Zagrebačkoj katedrali, izaslanstva udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba obilježili su u subotu 22. obljetnicu Vojno redarstvene akcije “Oluja”, Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Govoreći u ime organizatora, Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske i drugih veteranskih udruga, Hrvoje Umić Stoklasa, rekao je kako se “Oluja”, u kojoj je u relativno kratkom vremenu konačno oslobođena naša zemlja, u Zagrebu obilježava svake godine. “Čin obilježavanja nije simboličan već je to sjećanje na žrtvu koju su dali branitelji, stradalnici Domovinskog rata, predstavlja našu prepoznatljivost i identitet Hrvatske”, naglasio je.

Istaknuo je i da u tom obilježavanju sudjeluju predstavnici svih braniteljskih udruga i klubova Grada Zagreba, kao i sami branitelji. “Za nas je ovo poseban dan, sjećanje na poginule i stradale u Domovinskom ratu”, rekao je.

Umirovljeni pukovnik Željko Radovanović, predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV-a, rekao je da Zagrebačke ratne brigade svake godine, 5. kolovoza, zajednički slave “Oluju”, Dan hrvatskih branitelja i Dan Domovinske zahvalnosti  tako da na svojim spomenicima po zagrebačkim četvrtima polože vijence i zapale svijeće, prisustvuju na misi u Zagrebačkoj katedrali te polože vijenac i zapale svijeće na Oltaru Domovine.

Naglasio je da je Zagreb u Domovinskom ratu dao oko 60 tisuća vojnika. “S obzirom da se danas u Kninu održava središnja svečanost, jedan dio naših ljudi sigurno će biti u Kninu, ali dobar dio bit će i u Zagrebu”, dodao je.

Upitan kako se osjeća na današnju, 22. obljetnicu Oluje, Radovanović je odgovorio da mu je isto kao i prvi put i da puca od ponosa. “Tu se ništa nije promijenilo. Svake godine je osjećaj takav da pucamo od ponosa”, rekao je te dodao da puni ponosa obilježavaju takve blagdane, prenosi vecernji.hr