Zagrebačka županija je „Stvaratelj za stoljeća“

U sklopu Regionalnog summita poduzetnika „300 najboljih“, koji se održava ovog vikenda u Dubrovniku, Zagrebačkoj županiji dodijeljena je velika nagrada i priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi (SiJ).

U ime Zagrebačke županije nagradu je preuzeo župan Stjepan Kožić koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo što je prepoznat trud, vizija, ideje i projekti kojima Županija, ali i drugi laureati, daju doprinos razvoju poduzetništva u ovom dijelu Europe, priopćeno je u nedjelju iz te županije.

“Primiti priznanje tako značajnog naziva ‘Stvaratelji za stoljeća’ velika je čast, ali isto tako i velika odgovornost i motivacija svima nama da s istim entuzijazmom nastavimo raditi i u budućnosti“, poručio je župan Kožić.

Zagrebačka županija jedina je županija, odnosno regija koja je osvojila tu prestižnu nagradu u konkurenciji od 194 predložena kandidata iz osam zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Makedonija, Austrija i Srbija), a u istoj kategoriji nagrađeni su i gradovi Šibenik, Pleternica i Ivanec iz Hrvatske te Podgorica iz Crne Gore.

O dobitnicima je odlučivao trinaestočlani Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja sastavljen od 13 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo, na čelu s prof. dr. Sinišom Zarićem.

„Projektom dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi ‘Stvaratelji za stoljeća’ želi se javno odati priznanje poduzetnicima koji su dali svoj maksimum“, istaknuo je Zarić podsjetivši kako je do sada komitet prepoznao i nagradio 207 izuzetno kvalitetnih laureata.

Kao novost u ovogodišnjem programu summita Zarić je istaknuo usmjerenost ne samo prema samim poduzetnicima već i onima koji poduzetništvo podržavaju popu lokalne i regionalne uprave te potpornih institucija kao što su klasteri, inkubatori itd.

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama: za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu, za posebnu inicijativu i pregalaštvo u poduzetničkom stvaralaštvu, za doprinos razvoju poduzetništva u SiJ Europi, za životno djelo u poduzetništvu, za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva, za doprinos promociji poduzetništva u SiJ Europi te za mladog stvaratelja za stoljeća.

Zagrebačka županija želi biti “smart” županija

„Zahvaljujem se stručnom žiriju koji je između velikog broja regija iz osam zemalja izabrao upravo Zagrebačku županiju da se danas predstavi kao primjer dobre prakse u smislu poticanja poduzetništva te se s ponosom priključi zajednici Stvaratelja za stoljeća“ – rekao je Kožić u prvom dijelu Regionalnog summita.

Kožić je bio i govornik na međunarodnoj konferenciji za novinare gdje je istaknuo napore koje Županija ulaže u svoju transformaciju u „smart“ županiju.

„Smatram da gradovi i regije moraju biti nositelji snažnih gospodarskih promjena. Oni utječu na jačanje investicijske aktivnosti, rast izvoznih resursa, povećanje zaposlenosti i na kraju rast BDP-a. Upravo rast BDP-a i to od 1,38 posto godišnje događa se kada se za 10 posto poveća broj korisnika širokopojasnog pristupa internetu“ – naglasio je Kožić obrazlažući zašto Županija već dvije godine radi na 700 milijuna kuna vrijednom projektu koji ima za cilj svim kućanstvima i poduzetnicima u županiji omogućiti pristup brzom odnosno ultra-brzom Internetu.

Inače, Zagrebačka županija na čitav niz načina pomaže svoje gospodarstvo, naročito bespovratnim potporama za koje iz godine u godinu postoji sve veći interes među poduzetnicima, te ulaganjima u 20 aktivnih poduzetničkih zona u kojima trenutno posluje 300 tvrtki koje zapošljavaju preko 6.000 ljudi. Zahvaljujući sjajnom poslovanju županijskih poduzetnika broj nezaposlenih trenutno je najmanji od osnutka Županije, a Zagrebačka županija, kako je istaknuto u priopćenju, bilježi i najveći rast zaposlenosti od svih županija u RH u razdoblju od 2011. do 2016. godine i to 10,3 posto.