Zagrebačka županija: 350.000 kuna za pomoć starim osobama na Žumberku, Pisarovini i Pokupskom

Izvor: FB

Zagrebačka županija nastavlja sufinancirati program „Pomoć u kući“ starijim i nemoćnim osobama na području općina Žumberak, Pisarovina i Pokupsko, za što je u ovoj godini osigurala 350.000 kuna, priopćeno je u ponedjeljak iz Županije.

 Svrha programa „Pomoć u kući“ je poboljšanje kvalitete i uvjeta života starijih i nemoćnih osoba u njihovim domaćinstvima te prevencija njihove institucionalizacije. Program, uz ostalo, obuhvaća nabavu i dostavu hrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba starijih osoba koje žive u staračkim, odnosno samačkim domaćinstvima.

 Od ukupno 350.000 kuna koje su planirane za 2019. godinu, 190.000 kuna je predviđeno za provođenje programa na Žumberaku, a po 80.000 kuna u Pisarovini i Pokupskom.

 „Žumberak, Pokupsko i Pisarovina područja su posebne državne skrbi, no o njima značajno skrbi i Zagrebačka županija, i kroz brojne infrastrukturne projekte i kroz socijalne programe. Program ‘Pomoć u kući’ Županija je u početku sufinancirala sa 150 kuna mjesečno po korisniku, a od prošle godine taj smo iznos povećali na 250 kuna. Dom je najprirodnije okruženje za život, a na ovaj način želimo omogućiti što većem broju naših stanovnika da ostanu u svom domu što je dulje moguće“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

D.Prša/H.