Povezite se

Vijesti

Zagrebačka oporba: Bandić nije dorastao zadatku obnove Zagreba

Objavljeno

-

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini oštro je osudila izjave i ponašanje zagrebačkog gradonačelnika MiIana Bandića nakon potresa u kojemu je u Zagrebu oštećeno više od 26 tisuća građevina, istaknuvši da je Bandić nedorastao zadatku.  

Zastupnici u gradskoj skuštini Anka Mrak-Taritaš, Matej Mišić, Tomislav Tomašević, Renato Petek i Tomislav Stojak u razgovoru za Hinu osvrnuli su se na istupe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te reakcije njega i gradske uprave na posljedice elementarne nepogode. U potresima 22. ožujka oštećeno je oko 26 tisuća građevina na području Zagreba, a mnogi su ostali bez domova. 

“Grad Zagreb ima jednog vrlo neobičnog gradonačelnika, on voli paradirati, hodati, držati konferencije, ali ne voli raditi. Bilo bi dobro da posluša naš Nacionalni stožer civilne zaštite i ostane doma. Njemu su uvijek krivi neki drugi, a sad su štetu od potresa koju imaju krivi građani sami, što je u krajnjoj liniji bezobrazno, bahato i licemjerno”, komentirala je čelnica Glas-a Anka Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš: Voli kada građani uplaćuju u proračun, a kad im treba pomoći kaže im da nisu njegova briga

Ocijenila je da izjava pokazuje koliko je njemu stalo do građana Zagreba i “koliko voli kada svi uplaćujemo u gradski proračun najveći prirez”.

“Ali kada bi iz tog bogatog proračuna koji je on izdašno dijelio okolo kroz različite donacije, trebalo pomoći građanima, onda ih direktno ošamari i kaže im da se sami brinu za sebe jer to nije njegova briga”, poručila je Mrak-Taritaš.

“Apsolutno nedopustivo, sramotno i licemjerno”, dodala je.

Ocijenila je da je gradonačelnik apsolutno nedorastao zadatku te da se na konferencijama pokazuje da je “čisti populist koji priča, obećaje, a iza njega nema niti ozbiljnih projekata niti ozbiljnog rada”.

Na taj način je, kaže, on pristupio i ovoj priči, zbog čega smatra da posao neće biti dobro odrađen.

S obzirom da gradonačelnik svoje optužbe za štetu od potresa prema građanima temelji na malom broju prijava za obnovu pročelja i krovišta zgrada, Mrak-Taritaš poručuje da se ionako radi o promašenom projektu jer je riječ o estetskim zahvatima koji nije uključio i saniranje pojedinih konstruktivnih dijelova i krovišta.

“Energetska obnova zgrada pomaže da vam kuća dobro izgleda, da se fasada ne bi srušila, da je energetski prihvatljiva. Ne treba zaboraviti da ta energetska obnova zgrada ne može ići za pojedinačne zaštićene zgrade jer ne može dobiti energetsku fasadu. Dakle, to je apsolutno promašeno”, ustvrdila je.

“Zamislite, primjerice, da stradate u prometnoj nesreći i ostanete bez zubi, a ja vam kažem: “Da ste s ovom četkicom za zube prali, zubi bi vam ostali”. To  je gradonačelnik poručio građanima”, dodala je.

“Ovaj potres je pokazao kako grad ne upravlja u korist građana i razvoj grada već za jačanje lika i djela Milana Bandića”, zaključila je Mrak-Taritaš.

Mišić: Gradonačelnik ignorirao upozorenja, a sada svaljuje odgovornost na građane

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić ocijenio je da je izjava gradonačelnika Bandića uvreda za sve građane.

Gradonačelnik je, kaže, na čelu grada već 20 godina, seizmolozi su godinama upozoravali da je Zagreb na trusnom području i da je potrebno pripremiti se za potres koliko je to moguće.

“Gradonačelnik je ta sva upozorenja ignorirao i sada je svaljivanje odgovornosti na građane u najmanju ruku vrijeđanje inteligencije Zagrepčana”, komentirao je.

Očekuje da gradonačelnik hitno s premijerom Andrejem Plenkovićem nastavi razgovore i da pronađu mehanizam kako bi se obnovio dio Zagreba koji je oštećen potresom, zajedno s Markuševcem i Čučerjem koji su stradali.

Mišić naglašava da je potreban poseban zakon kojim će se derogirati trenutni zakon po kojem građani ne mogu dobiti više od pet posto odštete, pod uvjetom da je više od 60 posto oštećenja.

Osvrćući se na gradonačelnikovu najavu oko odricanja 20 posto plaće, poručio je da je “ono što je Zagrebu potrebnije od minimalnog postupka solidarnosti od strane gradonačelnika, to da Zagreb postane transparentan grad gdje će se svi javni radovi plaćati po cijenama koje su stvarne, a ne preplaćivati za Bandićeve kumove i rođake”.

Tomašević: Bandić nastavlja rat s građanima, ovo se pretvara u agoniju

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) je ustvrdio da Bandić u istupima nakon potresa nastavlja rat s građanima, govoreći im da su sami sami krivi što nisu ulagali u privatnu imovinu, iako je razvidno da je i javna imovina itekako nastradala.

“I do sada je gradonačelnik bio na koljenima, a ovo sada se pretvara u pravu agoniju. Ljudi su bijesni, društvene mreže gore od bijesa, a on svakom svojom konferencijom za medije dolijeva još benzina na vatru”, ustvrdio je Tomašević.

Izrazio je uvjerenost da bi takvo ponašanje građani kaznili “prosvjedom protiv Bandića koji bi bio najveći politički prosvjed u posljednjih 20 godina”, da političke slobode nisu ograničene mjerama zaštite širenja epidemije.  

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek upozorava da “gradonačelnik ne samo da ne suosjeća s ljudima koji su izgubili  svoje domove, nego ih bahato optužuje”. On je kao spasitelj koji prilazi utopljeniku, i onda ga kori zašto nije poduzeo neke mjere, naučio plivati, umjesto da ga izvuče iz vode”, kazao je nezavisni zastupnik zagrebačke gradske skupštine Renato Petek.

Istaknuo je da je potres koji je zahvatio Zagreb potpuno ogolio vladavinu Milana Bandića te pokazao da je on čovjek koji nema odgovor na ključna pitanja. 

Stojak: Bandić nije svjestan kolika je šteta nanesena gradu

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak kazao je da Bandić pokazuje gubitak kontrole nad upravljanjem gradom te nesposobnost ozbiljnog sudjelovanja u obnovi grada.

Smatra da Bandić “nije svjestan kolika je šteta nanesena gradu” te je izrazio je bojazan da će za obnovu, ukoliko ju bude vodio Bandić, trebati pedesetak godina.

Stojak je, kaže,  prošloga tjedna uputio  prijedlog za hitan rebalans proračuna Grada Zagreba.

“Odgovornost gradske uprave je da predloži točne iznose i rokove. Moramo znati koliko Grad Zagreb može izdvojiti za obnovu,kako bi mogli znati što nam treba od drugih”, ustvrdio je Stojak.

Reviziju proračuna zatražili su i ostali oporbeni zastupnici. Tomašević smatra da bi se gradska uprava trebala zaustaviti sve projekte koji nisu bazični za funkcioniranje grad. 

Novac bi se, dodaje, trebao preusmjeriti u saniranje šteta od potresa, ali i od ekonomske krize koja će uslijediti zbog mjera zaštite od epidemije.

Petek: Odustati od gradnje spomenika, a stradale građane osloboditi plaćanja režija

Petek tvrdi kako bi se trebalo odustati i od financiranja svih kulturnih manifestacija koje se ionako neće održati, od gradnje spomenika, ali i da bi se građane koji su ostali bez domova trebalo osloboditi plaćanja gradskih režija.

Tomašević i Petek navode kako su uredi Gradske uprave dobili zahtjev da do kraja tjedna analiziraju koliko mogu “odrezati” iz svoga proračuna, a da se postupak sazivanja hitne sjednice Gradske skupštine može očekivati sljedećeg tjedna. 

Upitani kako gledaju na paralelno postojanje dvaju različitih inicijative za prikupljanje donacija u svrhu obnove Zagreba – jedan je donacijski račun pokrenula Vlada, a drugi Grad Zagreb, oporbeni zastupnici poručuju da je to rezultat dosadašnjeg upravljanja gradskim financijama gradonačelnika Bandića. Poručuju da građani s pravom izražavaju nepovjerenje donacijama na račun koji je osnovao Grad Zagreb.

Stojak podsjeća da je tek nakon nekoliko dana Bandić pristao na ideju otvaranja donacijskog računa, jer je prije toga želio osnovati zakladu kojom bi on upravljao, što je, ocjenjuje, potpuno nerazumljivo jer “dati novac zakladi kojom upravlja Milan Bandić je sve samo ne pametno”.

Petek dodaje kako ne poznaje nikoga tko će uplatiti novac na račun koji je otvorio Grad Zagreb, a da zna mnogo onih koji će dati povjerenje državi.

Tomašević dodaje da je to očiti dokaz nepostojanja koordinacije i povjerenja između Vlade i gradonačelnika Bandića.

Mišljenja je da bi trebao postojati jedinstveni fond za obnovu grada, u koji će se sliti i gradska i državna sredstva, koji će nadzirati gradsku uprava i Vlada, zagrebačka Gradska skupština te stručna udruženja.

Politika

Platforma Možemo upozorila na probleme roditelja-njegovatelja i osoba s invaliditetom

Published

on

Politička platforma Možemo izvijestila je u srijedu kako osobe s invaliditetom ne mogu živjeti s 1500 kuna invalidnine, a potez povećanja naknada za roditelje-njegovatelje smatraju predizbornim potezom.

“U košarici imamo hrane za šest dana i neke medicinske potrepštine, poput čepića, maski i rukavica. Uključio sam se u platformu Možemo jer mi je prekipjelo da me se cijeli život gleda kao socijalni slučaj”, poručio je Hrvoje Antonio Belamarić, novinar i osoba s invaliditetom koji će biti kandidat te stranke u I. izbornoj jedinici.

Na konferenciji su pokazali koliko hrane i osnovnih potrepština osoba s invaliditetom može kupiti za iznos mjesečne invalidnine od 1500 kuna, a istu su košaricu s potrepštinama urudžbirali premijeru Andreju Plenkoviću.

Belamarić je ustvrdio kako osobe s invaliditetom ne mogu živjeti s 1500 kuna invalidnine te se ne mogu dobro obrazovati, socijalizirati, zaposliti i biti ravnopravni članovi društva.

Ana Alapić, majka-njegovateljica i kandidatkinja te stranke u VI. izbornoj jedinici osvrnula se na nedavno povećanje naknade za roditelje njegovatelje s 2500 na 4000 kuna.

“S obzirom da su se novci sad našli, u jeku krize i pandemije, znači li to da je novca bilo i prije, samo se čekalo da to bude dobar predizborni trik?”, pitala je Alapić premijera.

Upozorila je kako roditelji-njegovatelji traže cjelovito rješenje za svoj problem, a ne samo financijsku naknadu, jer u slučaju bolesti njihova djeca završavaju u udomiteljskim obiteljima i institucijama.

Naglasila je da roditelji-njegovatelji ostaju bez svih naknada u trenutku smrti djeteta, a državni službenici koji završe u Remetincu imaju pravo na 6+6 mjeseci plaće.

“Zar HDZ-ova Vlada misli da osoba koja je 10 godina bila van tržišta rada i pod izrazitim stresom i naporom, da je u stanju u jeku svoje najteže tuge i žalosti odmah se vratiti na posao? Sve što tražimo je dostojanstvo za njegovatelje”, poručila je Alapić.

Sandra Benčić tom je prilikom poručila “korona-profiterima u Vladi” da postoje brojni gubitnici korona-krize, a da su oni često i najranjivije skupine društva.

“Došli smo im poručiti da su 450 milijuna kuna koje su uzeli iz fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom među ostalim dali i onima kojima pomoć zaista nije bila potrebna. Primjerice, Super Sport kladionice su na ime korona-mjera dobile 2,7 milijuna kuna, a prošle godine su ostvarili dobit od gotovo 300 milijuna kuna”, upozorila je Benčić.

Osvrnula se na izjavu ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, koja je kazala da osobe s invaliditetom neće osjetiti mjere štednje.

“Poručujemo joj kako su to prvenstveno osjetila djeca koja imaju teškoće u razvoju, kojima su sve socijalne usluge u koronakrizi ukinute i još uvijek nisu vraćene. To je sramota ove vlade”, kazala je Benčić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Marić: Spreman sam na “pozitivan fajt” s Penavom

Published

on

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako se nada da će predstojeća izborna kampanja za parlamentarne izbore proći s konstruktivnim temama, izrazivši želju da teme u kampanji budu samo gospodarske.

“Nadam se uvijek kontruktivnoj kampanji. Građani i birači to zaslužuju. Mislim da velika većina građana želi jasne poruke tko je kadar, spreman i sposoban učiniti iskorake u pozitivnom smislu”, rekao je Marić nakon užeg kabineta Vlade.

Izrazio je želju da teme u kampanji budu samo gospodarske, a ne budu li HDZ-ovi izazivači željeli raspravljati o ekonomiji, onda će raspravljati i o drugim temama.

Potvrdio je da je spreman na “fajt” u V. izbornoj jedinici gdje će se sučeliti s vukovarskim gradonačelnikom i bišim HDZ-ovcem Ivanom Penavom.

“U pozitivnom smislu ‘fajt’. Naravno da će biti na početku oštrijih riječi. Peta izborna jedinica su tri slavonske županije, mislim da tamo treba biti fokus na gospodarskim temama. Ova kriza otvara veliku šansu. Šansu koja mora biti prepoznata na pravi način”, naglasio je Marić.

Nije htio ulaziti u odluku Damira Krstičevića da ne bude nositelj izborne liste za HDZ, pa tako nije ni precizirao je li to gubitak za tu stranku.

“Dao je određeni pečat pozitivnim iskoracima u razvitku oružanih snaga”, kazao je Marić.

Za HDZ-ov ekonomski program istaknuo je da se nada da će biti javno objavljen idući tjedan.

“Bit će prilike da se i ti programi na gospodarskom i poreznom dijelu sučele pred građanima. Program je važan, on daje smjernice, ali ne smijemo zanemariti ostvarenja prijašnjih programa, koja daju kredibilitet”, istaknuo je Marić.

Kazao je kako su do sada poznati samo nositelji HDZ-ovih izbornih lista, a da se o ostatku lista raspravlja te će ih na vrijeme podnijeti Državnom izbornom povjerenstvu.

Marić je odbacio navode SDP-a da ih Vlada kopira i prepisuje dio njihova gospodarskog programa o skraćivanju radnog vremena, naglasivši da je Vlada krenula s mjerama od samog početka izbijanja krize.

“Veliki dio gospodarstva i građana je svjestan da je izuzetno važno bilo donijeti adekvatne mjere, i još važnije vremenski dobro ciljane. Unatoč svim izazovima nosimo se na adekvatan način”, kazao je Marić.

Dodao je da se nada da SDP-ov gospodarski program “nije figurativan”, već stvaran.

“Mislim da je najrelevantniji kredibilitet samog programa, usporedba onog što stavite na papir, i još važnije što isporučite”, smatra Marić.

Na pitanje može li afera Vjetroelektrane zasjeniti program i utjecaj HDZ-a u kampanji, Marić kaže kako nije dobar politički analitičar.

“Mislim da svi skupa imamo nultu toleranciju prema bilo kakvim oblicima korupcije. Mislim da imamo jako dobru priliku da zaista napravimo jedan pravi fokus na gospodarske i financijske teme. Fokus treba biti na sadržaju i u suštini na gospodarskim temama”, zaključio je Marić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Platforma “Dosta pljačke”: Za ozbiljnu borbu protiv korupcije

Published

on

Čelnici političke platforme za predstojeće parlamentarne izbore okupljeni pod imenom “Dosta pljačke” predvođene strankama Živi zid i Promijenimo Hrvatsku najavili su u srijedu ozbiljnu borbu protiv korupcije te su pozvali građane da ih podrže na izborima.

Koalicija će na izbore izaći pod sloganom „beskompromisno” a podržavaju je i zviždačica Vesna Balenović, Blok umirovljenici zajedno, Inicijativa „Naša krv za naše zdravlje – pokrenimo Imunološki odmah” te HSS „Stjepan Radić”.

Upozorivši kako dolazi teška gospodarska jesen, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da zemlja to mora dočekati spremna te treba ići u borbu za svoju budućnost, dušu i srce. „Hrvatska se mora grupirati u dva tabora. Naš tabor je onaj koji se želi boriti protiv korupcije i koji želi reforme, a drugi tabor – okupljen oko HDZ-a i SDP-a, želi status quo”, poručio je.

Istaknuvši kako zadnjih dana „vrvi od njihove gnjilosti i korumpiranosti”, kazao je da oni žele uspješnu Hrvatsku u kojoj se može živjeti od svoga rada, u kojoj se neće maltretirati zviždači, u kojoj netko neće biti šikaniran jer nije član stranke i sl.

Sinčić je najavio da će se zalagati za ozbiljnu borbu protiv korupcije, za radikalnu reformu pravosuđa a ne samo formalnu, razvoj privrede temeljen na kuni kao nacionalnoj valuti. Žele obnovu Imunološkog zavoda te slamanje lobija u poljoprivredi i šumama koji uništavaju hrvatsko selo i sl.

“Borimo se i za mirovinski sustav koji neće biti kao danas da mirovima bude 39 posto plaće, nego sustav koji će omogućiti da umirovljenici mogu dostojanstveno živjeti od mirovine”, poručio je. Podsjetio je i da je Živi zid napravio zakon o zaštiti zviždača, a da vladajuće stranke to ne zanima, osim deklaratorno i prigodničarski.

Napisali su, kažu, i ovršni zakon koji trajno rješava sve probleme vezano uz to kao i zakon o ispitivanju porijekla imovine jer bez njega se ne može stati na kraj pljački i kriminalu.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović rekao je kako udružuju mladost i aktivizam sa znanjem i iskustvom kako bi stali na kraj sadašnjem nepodnošljivom stanju. “Hrvatska je premrežena korupcijom i to kapilarnom korupcijom”, poručio je.

Upozorio je i kako vladajući još uvijek ne priznaju da je u Hrvatskoj nastupila duboka i teška recesija i da je gospodarstvo u slobodno padu.

Lovrinović je rekao i da je naša realnost kriminal, korupcija i izdaja nacionalnih interesa na svakom koraku. Također, posljednjih mjeseci otpušteno je oko 25.000 radnika a njih oko 550.000 bilo je na programu državnih minimalaca koji traju tri mjeseca.

Navodeći kako je vlada napravila program održavanja na minimalcima samo za oko sto tisuća radnika, upitao se što će biti s ostalih 400.000 radnika.

„Hrvatskoj trebaju novi ljudi. Osim novih ljudi u vladi i Saboru trebaju im i nova rješenja koja će Hrvatsku izvesti iz teške situacije”, poručio je Lovrinović.

Istaknuo je i da će se zalagati za drugačiju ulogu Hrvatske narodne banke, te se boriti za afirmaciju kune i, ako bude potrebe, pokrenut će referendum protiv uvođenja eura.

Lovrinović je rekao da 5. srpnja biramo između „švedskog stola i pučke kuhinje, između unutrašnjeg mira i blagostanja ili odlaska na kolodvore da ispraćamo djecu u inozemstvo”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije