Zagrebačka Gradska skupština danas nastavlja sjednicu

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, koji su u utorak cijeli dan zasjedali i razmotrili tek devet od 58 točaka dnevnog reda, nastavit će svoj rad u srijedu u 9 sati, također online.

Nastavak održavanja sjednice sutra ujutro u 9 sati zakazao je potpredsjednik Gradske skupštine Jozo Milićević koji je večeras vodio sjednicu. Prije toga zastupnici su većinom glasova odlučili da se sjednica prekine zbog opsežnosti dnevnog reda.

Oporbeni zastupnici danas su se usprotivili održavanju online sjednice, smatrajući da je to zbog toga jer su vladajući odlučili da niz točaka dnevnog reda “ostane ispod radara”, pa će i sutra, kao što su to učinili danas, doći u Staru gradsku vijećnicu gdje će biti smješteni u dvije dvorane i sudjelovat će online u radu sjednice, a davat će i izjave novinarima.

U utorak su zastupnici odradili tek devet od ukupno 58 točaka dnevnog reda, tako da im je za sutra ostalo još 49 točaka dnevnog reda.

Nastavak sjednice gradski zastupnici počet će s prijedlogom gradonačelnika Milana Bandića o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene, što je već izazvala protivljenje oporbe.

Tom odlukom se uređuju uvjeti, način i postupak davanja u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene kojima upravlja Grad Zagreb za postavljanje kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina te za organiziranje manifestacija humanitarnoga, kulturnog, sportskog, ekološkog, prodajnog, promotivnog i drugoga sadržaja, snimanje reklamnih spotova i filmova, komercijalno fotografiranje s i bez postavljanja pokretnih naprava te podjelu promidžbenog materijala iz ruku.

Pred zastupnicima će sutra, u nastavku sjednice, biti i prijedlog gradonačelnika Bandića o osnivanju društva Blok Kvatrić, društva s ograničenom odgovornošću i sklapanju ugovora o unosu nekretnina u temeljni kapital preddruštva Blok Kvatrić. Tom prijedlogu koji se odnosi na Blok Badel oporba se već oštro usprotivila i nazvala ga je “Mali Manhattan”.

Inače, gradski zastupnici su večeras, većinom glasova, podržali prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Vlaška – Šubićeva – Martićeva – Derenčinova, a oporba se usprotivila zbog povezanosti te točke s osnivanjem društva Blok Kvatrić.

Također, većinom glasova, uz protivljenje oporbe, prihvaćen je i prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Savska ulica – Prisavlje. Većinom glasova nije prihvaćen amandman Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a u kojem se ističe da je potrebno zadržati visoko kvalitetno zelenilo koje je prepoznatljivo u formi drvoreda, a nalazi se unutar dvorišta Veterinarskog instituta.

Na sjednici je večeras prihvaćen i konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Detaljnog plana uređenja stambenog naselja na lokaciji Sopnica – Jelkovec te prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba.

Prihvaćene mjere za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika

Gradski zastupnici večeras su većinom glasova podržali i prijedlog odluke gradonačelnika Bandića o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19 s amandmanima predlagatelja.

Ugostitelji i obrtnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima i na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada oslobađaju se plaćanja zakupnine, a onima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti umanjit će se za 30 posto utvrđeni iznos obveze komunalne naknade.

Ugostitelji i obrtnici koji su korisnici javnih površina za postavljanje otvorene terase oslobađaju se plaćanja mjesečne naknade.

Ugostitelji i obrtnici koji su obveznici poreza na potrošnju alkoholnih pića (vinjaka, rakije i žestokih pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima, oslobađaju se plaćanja poreza po stopi od dva posto.

Mjere će se primjenjivati od 1. studenoga do ukidanja Odluke o proglašenju epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane koronavirusom koju je Ministarstvo zdravstva donijelo 11. ožujka 2020.