“Zagreb – Zeleni grad”: Projekt smanjenja utjecaja prometa na kvalitetu zraka

Predstavljanje projekta "Zagreb – Zeleni grad"

U Zagrebačkim cestama u četvrtak je predstavljen i demonstriran projekt “Zagreb – Zeleni grad” kojemu je cilj smanjenje utjecaja prometa na kvalitetu zraka u gradu, a riječ je o jedinstvenoj tehnologiji čišćenja motora s unutarnjim izgaranjem, kojom se emisije štetnih plinova smanjuju za 30 do 95 posto.

To je projekt Grada Zagreba te Konzorcija koji čine Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i domaće tvrtke GGT, Smart Sense i Mapos usluge. Aparat je patentirao Petar Jončić koji je prije tri godine dobio nagradu za životno djelo “Nikola Tesla”, a njegovi suradnici su Radovan Rusan i Ivan Matasić.

“Danas svjedočimo početku jedinstvenog projekta i rješenju problema koji još nitko u svijetu nije uspio riješiti. Cijenim da ovaj projekt ima potencijal ne samo za Europu, već i za cijeli svijet. Zainteresiranost gradonačelnika iz cijele Europe je vrlo velika tako da kad krene Zagreb, krenut će i cijeli svijet”, istaknuo je na konferenciji za novinare ravnatelj “Štampara” Zvonimir Šostar.

Naglasio je da je najveći zagađivač zraka u urbanim sredinama promet te da po podatcima Svjetske zdravstvene organizacije od lošeg zraka u svijetu godišnje umire preko sedam milijuna ljudi.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će se u taj projekt ići ako se vide pozitivni efekti nakon provođenja pilot projekta na 100 automobila. Tada će se vidjeti je li ono što projekt nudi – a to je smanjenje onečišćenja zraka grada Zagreba, ispušnih plinova iz automobila u prosjeku do 50 posto, stvarno realnost.

“Onda ćemo u gradu Zagrebu, gdje je između 400 i 450 tisuća automobila, svaki automobil očistiti kako bi manje emitirao štetnih ispušnih plinova”, poručio je gradonačelnik.

Rekao je da su jučer imali kontakte s resornim ministrom da idu zajedno u taj projekt. “Veseli me da je Zagreb i po ovome prvi u Hrvatskoj a kada znamo da u Europskoj uniji gdje živi 550 milijuna ljudi, godišnje umre skoro pola milijuna zbog ove i sličnih bolesti. Prema tome, imat će bolnica ‘Jordanovac’ manje posla, a sve više ljudi će biti zdravije”, istaknuo je Bandić.

Dodao je da je projekt pripreman godinu dana te poručio da će se njegovi učinci tek vidjeti kad zaživi, a on može jamčiti njegovu punu transparentnost.

Petar Jončić, direktor tvrtke Genijator i vlasnik patenta “Sustav za proizvodnju ortovodika”, rekao je da ih je 2015. Grad Zagreb uočio po sajmovima inovacija gdje su osvajali medalje te da mu je gradonačelnik Bandić 2015. odlučio dodijeliti nagradu za životno djelo “Nikola Tesla”.

“Tu smo primijetili da su institucije ‘bacile oko’ pošto je globalno ekologija sve veći fetiš. Grad je odmah pokazao interes i bacili smo se na posao. Ovo je tek početak jedne priče nakon puno godina suradnje i pripreme”, izjavio je Jončić.

Istaknuo je da čiste unutrašnjost motora od nesagorenih dijelova goriva kako bi mogli “lakše disati”, manje se kvariti, brže raditi, manje trošiti i ispuštati manje štetnih emisija.

Tretman za osobna vozila traje 60 minuta, a autobuse i kamione se mora čistiti dva i pol sata. Kaže da se nakon čišćenja postiže ušteda goriva od pet do 15 posto.

Vozilo je preporučljivo očistiti jedan put godišnje.