Zagreb: Za mjesnu samoupravu najviše listi istaknula Bandićeva stranka

Za zagrebačku mjesnu samoupravu – vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora – koji će se također birati u nedjelju, 16. svibnja, predloženo je 1. 545 listi sa 12. 133 kandidata, a najviše listi istaknula je MB 365- stranka rada i solidarnosti.

Većinu listi, 1.420 predložile su političke stranke, 125 grupe birača (neovisne liste), pokazuje službena statistika objavljena na stranicama Grada Zagreba.

Zbrojeno, na izbore za zagrebačku mjesnu samoupravu, najviše se moglo predložiti 235 listi, no nitko od izbornih sudionika to nije učinio.

Najbliže toj brojci, sa 232 kandidacijske liste, je stranka nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

HDZ, u koaliciji sa HSLS/HSU-om, predao je 227 listi, SDP 220, Politička platforma Možemo! 163, do čega jednu samostalnu i 162 koalicijske, koliko ih imaju i Nova ljevica i OraH.

Sa 156 samostalnih listi na izbore za mjesnu samoupravu u glavnom gradu natječe se Škorin Domovinski pokret, a sa 138 Vesna Škare Ožbolt i njena neovisna lista.

Most na te izbore izlazi sa 86 listi, od čega je 20 koalicijskih.

Sa po 40 listi na izbore za zagrebačku mjesnu samoupravu izlaze Neovisni sa Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka, Hrvatski suverenisti, Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, četiri liste manje ima HSP, pet manje ima Fokus.

Među onima koji su istaknuli pet i manje kandidacijskih listi su Glas Anke Mrak Taritaš (pet), Radnička fronta, Živi zid, Hrvatska stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca i Pokret za modernu Hrvatsku, koji se natječu sa po jednom listom.

Ovisno o broju stanovnika pojedine gradske četvrti, u njihova se vijeća bira 11, 15, odnosno 19 članova, dok se u vijeća mjesnih odbora bira od pet do 11 članova.

Izbore za članove vijeća raspisuje zagrebačka Gradska skupština, a redovni se izbori održavaju istovremeno s izborima za gradske zastupnike, dakle treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine.

Na izborima 16. svibnja, zbog zakonskih izmjena, Zagrepčani će birati 47 gradskih zastupnika, četiri manje nego prije četiri godine.