Zagreb: U spomen na žrtvu Vukovara premijer Plenković zapalio svijeću

Uoči 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, predsjednik Vlade Andrej Plenković zapalio je u subotu navečer svijeću u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara, gdje mnogobrojni Zagrepčani odaju počast poginulim braniteljima i žrtvi toga grada heroja.

“Večeras u Zagrebu izražavamo poštovanje gradu heroju Vukovaru, prisjećajući se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske”, napisao je premijer na Twitteru hrvatske Vlade.

Tisuće svijeća gori duž 4 i pol kilometra Ulice Grada Vukovara, a Zagrepčani su se okupili i kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kako bi odali počast najvećim stradanjima u Domovinskom ratu.
U ulici koja nosi ime po gradu heroju u 18 i 30 sati stiglo je i vukovarsko svjetlo mira, a prigodan program održava se pred Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.

I u drugim hrvatskim gradovima i mjestima građani pale svijeće i u tišini i molitvi odaju počast stradalim braniteljima i civilima, a posebno žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata od ranog dopodneva obilazi velik broj domoljuba iz cijele Hrvatske i okolnih država koji će u nedjelju u tom gradu stradalniku sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Oni će se u nedjelju pridružiti tisućama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja

Središnjim komemorativnim programima u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu sutra će nazočiti državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

U spomen na žrtvu Vukovara u nedjelju će u 18 sati i 11 minuta zazvonit će zvona na svim crkvama u Hrvatskoj.