Zagreb u održavanje mostova ulaže 100 milijuna kuna

Obnova mostova u Zagrebu

Grad Zagreb će za godinu dana investirati više od 100 milijuna kuna u održavanje i sanaciju zagrebačkih mostova, rečeno je na konferenciji za tisak gradonačelnika Milana Bandića u četvrtak poslijepodne.

Uložit ćemo oko 25 milijuna kuna u sanaciju Mosta mladosti, 45 milijuna kuna u Most slobode, 25 milijuna kuna u Jadranski most i oko 20 milijuna kuna u Podsusedski most, kazao je Bandić i dodao: “Sve radimo s ciljem da mostovi budu rješenje a ne problem.”

Bandić je, okružen suradnicima i velikim brojem novinara, održao konferenciju ispod Podsusedskog mosta, čija se sanacija zapadnog stupa privodi kraju.

Mario Ille iz Instituta IGH kazao je da je IGH napravio glavni pregled šest zagrebačkih mostova i utvrdio hijerarhiju popravaka, a među prioritetnim zahvatima našao se Podsusedski most.

Najviše oštećenja na mostovima dolazi zbog neispravne opreme mosta, odvodnje mosta koja uzrokuje oštećenja na betonskim i čeličnim konstrukcijama i to smo svjedočili na svim zagrebačkim mostovima, kazao je.

Pomoćnik gradskog pročelnika za ceste Krunoslav Tepeš kazao je da su u postupku ugovaranja za tri mosta. Oko Mosta mladosti treba biti potpisan ugovor s gospodarskim subjektima za sanaciju nogostupa, vijenaca i pješačkih ograda.

Također, u postupku je ugovaranje drugog nivoa petlje na Aveniji Marina Držića, gdje će se izvesti kompletna sanacija kolničke konstrukcije, sa svom adekvatnom opremom, upornjačkim prostorijama, antikorozivnom zaštitom i hidroizolacijom.

U tijeku je i ugovaranje za treći stup Podsusedskog mosta, čime bi zaokružili sanaciju ovog cestovnog objekta, kazao je Tepeš.

Ovaj posao nema veze s nesretnom tragedijom u Italiji, odgovorio je na pitanje novinara i kazao da su radovi počeli u rujnu 2017, a planirani završetak je 15 rujna ove godine.

Grad kontinuirano radi na modernizaciji i sanaciji nerazvrstanih cesta na području Grada Zagreba, što uključuje sve cestovne objekte, zaključio je.