Zagreb – tijekom štrajka saniteta javni prijevoznici obavili 1085 sanitetska prijevoza

Ilustracija

Tijekom štrajka djelatnika zagrebačkog sanitetskog prijevoza ovog tjedna, vozači ZET-a i zdravstvenih ustanova Grada Zagreba obavili su 1085 sanitetskih prijevoza, istaknuto je u subotu na sastanku u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu, kojem su nazočili i ministar zdravstva Beroš i gradonačelnik Bandić.

U gradskom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu održan je sastanak s predstavnicima zdravstvenih ustanova u vlasništvu Grada, vezano za  sanitetski prijevoz, čiji su djelatnici u Zagrebu već četvrti dan u štrajku. Sastanku su nazočili ministar zdravstva Vili Beroš i gradonačelnik Milan Bandić, priopćeno je iz Službe za informiranje Grada Zagreba.

“Sanitetski prijevoz mora funkcionirati. Pacijenti ne smiju trpjeti i moraju doći tamo gdje trebaju”, izjavio je Bandić. Zagrebački gradonačelnik na ispomoć u sanitetskom prijevozu je ponudio i vozače Gradske uprave. 

U protekla tri dana štrajka djelatnika zagrebačkog sanitetskog prijevoza, uz pomoć vozača Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i zdravstvenih ustanova Grada Zagreba obavljeno je 1085 sanitetskih prijevoza.

Iako za sada sve funkcionira bez poteškoća, na sastanku je zaključeno kako ovo nije dugoročno rješenje i da je kompromis, odnosno dogovor, potreban postići čim prije, rekao je  Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

U štrajku je 70 posto ekipa zagrebačkog sanitetskog prijevoza. Sindikat sanitetskog prijevoza traži da se u koeficijentima i plaćama radnici sanitetskog prijevoza izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš ovog je tjedna ponudio sindikatu kompromisnu izmjenu koeficijenata složenosti posla, no Ratko Sović, član predsjedništva Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza, rekao je da im ona nije prihvatljiva. 

Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak, 10. veljače, trebao bi presuditi o legalnosti štrajka djelatnika zagrebačkog sanitetskog prijevoza, koji štrajkom traže izjednačavanje plaća s vozačima i medicinskim tehničarima Hitne pomoći. Ravnatelj gradskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Rašić najavio je danas da se ročište treba održati u 9 sati.