Zagreb: Skupština nije prihvatila prijedlog Kluba SDP i Naprijed Hrvatska! o dostavljanju izvješća o financiranju sljemenske žičare

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak na sjednici većinom glasova nisu prihvatili prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez o financiranju sljemenske žičare i dostavljanju izvješća o planu i izvorima njezina financiranja za mjesec dana.

Dvadeset i pet gradskih zastupnika bilo je protiv tog prijedloga, 15 ih je bilo “za”, a jedan gradski zastupnik suzdržao se od glasovanja. 

Predloženim zaključkom namjeravalo se zadužiti gradonačelnika Milana Bandića da u roku od 30 dana dostavi izvješće Gradskoj skupštini o planu financiranja i izvorima financijskih sredstava za izgradnju sljemenske žičare.

Također, namjeravalo se pozvati gradonačelnika da se očituje na činjenicu da je u proračunu Grada Zagreba za 2019. za izgradnju žičare osigurano 29 milijuna kuna, kao i na činjenicu da je pročelnica Gradskog ureda za financije u dopisu 5. veljače 2019. obavijestila gradonačelnika da u proračunu Grada za 2019. nedostaje 270 milijuna kuna za izgradnju sljemenske žičare.

Osim toga, u Proračunu Grada prilikom projekcije proračuna za 2020. i 2021. naznačeno je kako se za izgradnju Sljemenske žičare u 2020. predviđa iznos od 50 milijuna kuna, dok za 2021. godinu nisu predviđena nikakva sredstva.

Gradonačelnik Bandić je 16. siječnja 2019. potpisao ugovor o izgradnji sljemenske žičare s tvrtkom GIP Pionir ukupne vrijednosti 375 milijuna kuna. Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik je naveo kako je rok za izgradnju i ispunjenje ugovora 15 mjeseci od početka radova. Radovi su otvoreni 25. siječnja i od tada je počeo teći rok od 15 mjeseci za dovršetak radova.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić rekao je da je poruka koja se šalje odbijanjem njihova zaključka da “Grad nešto skriva”.

“Najgore je kada se ostavlja dojam da se nešto skriva jer se onda zaista dovodimo do toga da pišemo transparentnost malim slovima”, poručio je Mišić.

(Hina)