Zagreb: “Ruglo na rubu grada” pretvorit će u novu dječju bolnicu?

Sve je vjerojatnije da će Sveučilišna bolnica u Zagrebu (Blato), dosadašnje “ruglo na rubu grada”, kako ga mnogi zovu, postati nova Nacionalna dječja bolnica. Projekt se naveliko priprema, a do kraja godine očekuje se i novčana pomoć iz europskih fondova. Radovi bi trebali početi 2019. godine.

Da se gradnja bolnice zasad razmatra, potvrdio je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji, kaže, vjeruje da će se graditi. Ako se osiguraju sredstva i u 2019. se krene s radovima, za otprilike tri godine djeca i roditelji mogli bi biti u novoj bolnici, kaže ministar Kujundžić. Plan je onamo preseliti i Vinogradsku, Petrovu, Merkur i Sveti Duh.

Medicinski program, plan svega što je potrebno za dječju bolnicu, na pola je puta. Zoran Bahtijarević, v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb, kazao je za HRT da će se ići u smjeru da dijete što manje vremena provodi u bolnici. Prostorne potrebe su velike, konačno će se svim roditeljima omogućiti da budu sa svojim djetetom, kaže Bahtijarević. Sveučilišna bolnica prostire se na 250 tisuća četvornih metara, a polovina je predviđena za dječju nacionalnu bolnicu.

Vladino povjerenstvo i radne skupine rade punom parom, sastaju se svaki tjedan, analiziraju potrebe. Ministar Kujundžić kaže da su sada na tragu definiranja što bi trebalo Gradu Zagrebu i državi, a onda će povjerenstvo s drugim tijelima preko međunarodnog natječaja određivati projektni zadatak i pripremati dokumentaciju za aplikaciju za EU fondove.

Kompletna dokumentacija trebala bi biti gotova do kraja godine.Postojeća bolnica stara je gotovo 30 godina. Još se ne zna hoće li se moći nadograditi ili će se morati iz temelja rušiti. Procjena je da će dječja bolnica stajati između 130 i 150 milijuna eura.