Zagreb: Prosvjed zbog ukidanja mjere “Roditelj odgojitelj”

Građanska inicijativa “Djeca su budućnost” u utorak je održala prosvjed ispred zagrebačke Gradske uprave zbog ukidanja mjere “Roditelj odgojitelj”, a prosvjednici su zatražili sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem kao i da se ne diraju njihova stečena prava.

Stotinjak građana i njihove djece okupilo se ispred zgrade Gradske uprave, a zvižducima i transparentima poput “Zagreb nije vaš, Zagreb je naš!”, “Mama je imala pravo na izbor, izabrala je mene”, “Tomaševiću, čovjek bez srca također je panj”, “Ja nisam trošak, ja sam budućnost” i “Grad (ne)prijatelj djece” iskazali su svoje nezadovoljstvo najavljenim ukidanjem te demografske mjere.

Predstavnica Inicijative “Djeca su budućnost” Ljiljana Dragić za N1 je rekla kako ne žele da izmjena Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja bude prihvaćena na sjednici Gradske skupštine.

“Kompromisnih rješenja nema. Ne pristajemo na odluku kakva je sada, a oni nemaju nekakva rješenja gdje bi bili pokriveni svi roditelji, da bude za sve dobro, da ne bude siromaštvo”, poručila je, govoreći o nedavnom sastanku sa zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec.

Dodala je kako u Zagrebu roditelji odgojitelji imaju 20.000 djece, a korisnika te odluke je 5800.

Dragić je upozorila kako će 1. svibnja, ako odluka stupi na snagu, svi roditelji čije je dijete starije od sedam godina ostati bez primanja. Pri tome je navela kako ima i dosta roditelja koji su taj status ostavili na trećem djetetu, a u međuvremenu su rodili još dvoje, ali status nisu prebacivali pa bi tako i oni ostali bez primanja.