Zagreb: Proširenje zona naplate parkiranja, naplata počinje 9. rujna

Hina

U Zagrebu se proširuju zone naplate parkiranja, 1. rujna stupa na snagu pravilnik, a naplata počinje 9. rujna, doznaje Hina u srijedu u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić izvijestio je da se u četvrti Gornji Grad – Medveščak I. zona proširuje na cijelu Mlinarsku, Novu Ves i Medvedgradsku ulicu, za što već duže vrijeme postoje zahtjevi stanara i mjesne samouprave.

U II. zonu ulaze Grškovićeva, Mesićeva, Torbarova, Vinkovićeva, Vramčeva, Veberova, Gajdekova i Suhinova, što je također podržalo Vijeće gradske četvrti, kaže Bilić.

Također, na području Trnja II. zona se proširuje na istočnu stranu Ulice Vladimira Ruždjaka i južno od Ulice Prisavlje, a na zapadnoj strani na ulice Ivana Metelka, Dragice Hotko, Mate Ujevića i Vinka Jeđuta, što su podržala Vijeća mjesnih odbora Trnjanska Savica i Staro Trnje.

Na području četvrti Novi Zagreb – istok, temeljem zahtjeva Vijeća mjesnog odbora i Gradske četvrti uvodi se naplata parkiranja u Središće sa ciljem rasterećenja parkirališta na tom području i povećanja njihove dostupnosti stanarima.

Iako je prvotno zatraženo uvođenje III. zone, Bilić kaže da je zbog primjedbi građana tijekom savjetovanja s javnošću uvedena II. zona.

Na Črnomercu u III. zonu na zahtjev stanara dodaje se i odvojak Ulice Gjure Szaba, radi stjecanja prava na povlaštenu parkirališnu kartu. Bilić kaže da je u glavnoj Ulici Gjure Saba nedavno uvedena naplata parkiranja, što je uzrokovalo dodatno opterećenje ionako nedostatnog broja parkirališnih mjesta u tom slijepom i kratkom odvojku.

Temeljem zahtjeva Gradske četvrti Podsused – Vrapče u III. zonu uvodi se parkiralište uz autobusni terminal na Vrapčanskoj aleji, parkiralište oko Doma zdravlja na adresi Vrabečak 4 te parkiralište na početku Bolničke ceste uz Tržnicu Vrapče.

Cijene i uvjeti parkiranja ostaju nepromijenjeni za pojedinu parkirališnu zonu, pa tako cijene parkiranja iznose 12, 5 i 2 kune po satu u prvoj, drugoj i trećoj zoni, dok cijena povlaštene karte za stanare iznosi 100, 40 odnosno 25 kuna za treću zonu.