Povezite se

Zagreb

Zagreb: Povećavaju se cijene odvoza komunalnog otpada

Objavljeno

-

Grad Zagreb u petak je dao na javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada po kojem će se povećati cijene te usluge.

Prema prijedlogu, fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om, a varijabilni dio cijene ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca.

Cijenu po litri otpada određivat će pružatelj javne usluge podružnica Zagrebačkog holdinga “Čistoća”.

Osim fiksnog i varijabilnog dijela cijene, tu je i cijena ugovorne kazne, u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge.

Nove i više cijene javne usluge primjenjivale bi se od 1. veljače 2020.

Iz Grada Zagreba pojašnjavaju da cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio) uključuje troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, prijevoza otpada, obrade otpada (osim troškova zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada), troškove nastale radom reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta, prijevoza i obrade glomaznog otpada i vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u vezi s javnom uslugom.

Korisnici koji nisu kućanstva dodatno se dijele u sedam potkategorija, koje je definirala Uredba, što im određuje i visinu iznosa cijene obvezne minimalne javne usluge. Ista je predložena u ovisnosti od potkategorije kojoj korisnici pripadaju, od oko 75 do 180 kuna mjesečno, uvećano za PDV, navode u priopćenju. 

Cijena za pražnjenje volumena spremnika javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (varijabilni dio cijene) ovisit će o broju pražnjenja spremnika miješanog komunalnog otpada tijekom mjeseca i veličini spremnika.

Ugovorne kazne se odnose na postupke poput odlaganja problematičnog otpada koji sadrži opasne tvari ili glomaznog otpada u spremnike za komunalni otpad ili odlaganja miješanog komunalnog otpada u spremnike za papir ili biootpad i slično. Predmetne kazne predložene su u iznosima od 250 do 800 kuna za kućanstva odnosno od 250 do 1.000 kuna za korisnike koji nisu kućanstva, a njihova visina ograničena je vladinom uredbom.

Korisnicima usluge omogućit će se da biraju broj pražnjenja i volumen spremnika za miješani komunalni otpad te da samim time i utječu na ukupan iznos koji će platiti za uslugu. 

Iz Grada Zagreba poručili su da tim promjenama žele uspostaviti kvalitetni, postojani i ekonomski učinkoviti sustav sakupljanja komunalnog otpada u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa. Također, želi se potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, smanjio udio biorazgradivog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu i ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, otpadnog metala, otpadne plastike i otpadnog stakla te da se do 2020. osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada.

Jedinice lokalne samouprave moraju uskladiti svoje odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na temelju Vladine uredbe koja je na snagu stupila 14. rujna.

Vijesti

Bandić: Grad ne želi sudjelovati u ‘lomljenju preko koljena’ obnove

Published

on

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je poručio Zagrepčanima da gradske službe i Grad Zagreb stoje iza njih u obnovi njihovih domova stradalih u nedavnom razornom potresu, no da Grad pod svakakvim uvjetima ne želi sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena.

Rekao je da je obnova nakon potresa u Zagrebu prije svega zadaća Grada Zagreba, Vlade i sugrađana.

“Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena bez obzira bili izbori za tri mjeseca ili šest, i ovo nije Gunja, uz dužno štovanje prema Gunji. Mi u tome ne želimo sudjelovati, mi želimo sudjelovati u zakonu koji je životan jer nema građana prvog i drugog reda, svi građani koji su pogođeni potresom se trebaju jednako tretirati –  i oni pod Sljemenom i u Donjem i Gornjem gradu, bez obzira jesu li u kućama ili u stambenim jedinicama. To je prvo na čemu ćemo inzistirati i to je jedino ispravno, normalno i životno”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare, na kojoj je kritizirao prijedog zakona resornog ministarstva o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

Iznio je i svoje prijedloge na taj zakon. 

Bandić je poručio da nitko neće obnoviti obiteljske kuće i stambene jedinice bez Zagreba ali uz demokratske uzuse, a to su da zakon treba biti pravedan i provediv bez suspenzije bilo kojeg plana Grada Zagreba, bilo kojeg gradskog ureda ili bilo koje javne nabave te da mora biti transparentan.

Istaknuo je da građani moraju u tim objektima biti sigurni, a to znači da moraju svi objekti imati statička unaprjeđenja,

Ljudi koji žele sami obnoviti kuću moraju imati isti uvjet kao i država i Grad koji će im obnavljati kuću, naglasio  je Bandić. Objašnjava da će građani sanirati svoju imovinu jer je njihova, ali uz uvjet da im država i Grad maksimalno pomognu. Predlaže i da se ukine PDV na građevinski materijal.   

Ako Vlada ne zajamči ispunjenje tih zahtjeva Grada, zagrebački gradonačelnik rekao je da Grad u takvoj obnovi ne želi sudjelovati.

Objašnjava da ne želi sudjelovati u nečemu što je osuđeno unaprijed da ne uspije. Kaže da nema olako obećane brzine, jer se nekima očito žuri, broje zadnje mjesece ali da to nije njegov problem, njemu se nigdje ne žuri.   

“Ljudima iz Registrature, s crnim ili bijelim rukavima poručujem – to nije stil i način Grada Zagreba i gradonačelnika. Ovo je preozbiljna stvar da bi bilo tko u gradu Zagrebu sudjelovao u nečemu i ukaljao ruke, nama ne treba u Zagrebu nova Gunja i Gunja neće proći. To je poruka moja onima koji ovih dana zabavljaju zagrebačku i hrvatsku javnost iluzijama i lomljenjem preko koljena”, rekao je Bandić.  

Poručio je da je obnova nakon potresa u Zagrebu prije svega zadaća Grada Zagreba, Vlade i sugrađana i to mogu jedino zajedno napraviti.

“Grad Zagreb ne samo da želi sudjelovati u obnovi nego mi jedini možemo i želimo obnoviti to, uz pomoć sviju koji su dobronamjerni, ali uz ove uzuse koji jedini u konačnici mogu dati rezultat”, ističe Bandić. 

“Grad treba obnoviti svoje objekte iz svojih izvora sredstava, država svoje objekte iz svojih izvora sredstava, a građanima trebamo pomoći”, zaključio je .

Hitno pokrenuti aktivnosti za fond solidarnosti EU-a

Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, ranije danas pozvala je sve koji su pretrpjeli štetu, pa ako je ona i manja od 60 posto, da se prijave u gradski registar. “Bitno je da imamo takvu bazu podataka, iskoristite obrazac koji je objavljen na stranicama grada Zagreba. Ne treba odustajati od prijave štete, čak i ako je plaćeno osiguranje za štetu”, kaže Jozić. 

Bandić je jutros Vladi poslao pismo s prijedlozima, da se hitno pokrenu aktivnosti za fond solidarnosti EU-a. U tom je pismu spomenuo i fond izravnanja, da se 17 posto gradskog proračuna odvajalo za druge lokalne samouprave. “Smatramo da je došlo vrijeme da Zagrebu ostanu ta sredstva da se iz njega mogu financirati obnove kuća, zgrada i javnih objekata u vlasništvu Grada”, rekla je Jozić.

Štromar: Zakon će biti donesen nakon javne rasprave, svi mogu dati prijedloge

Potpredsjednik Vlade i ministar ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar obišao je danas potresom pogođeno područje u Krapinsko-zagorskoj županiji te je najavio da će se u zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice “uvrstiti svi konstruktivni prijedlozi”.

Istaknuo je kako će zakon biti donesen nakon javne rasprave i da svi mogu dati svoje prijedloge.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Zagrebačka oporba: Bandić nije dorastao zadatku obnove Zagreba

Published

on

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini oštro je osudila izjave i ponašanje zagrebačkog gradonačelnika MiIana Bandića nakon potresa u kojemu je u Zagrebu oštećeno više od 26 tisuća građevina, istaknuvši da je Bandić nedorastao zadatku.  

Zastupnici u gradskoj skuštini Anka Mrak-Taritaš, Matej Mišić, Tomislav Tomašević, Renato Petek i Tomislav Stojak u razgovoru za Hinu osvrnuli su se na istupe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te reakcije njega i gradske uprave na posljedice elementarne nepogode. U potresima 22. ožujka oštećeno je oko 26 tisuća građevina na području Zagreba, a mnogi su ostali bez domova. 

“Grad Zagreb ima jednog vrlo neobičnog gradonačelnika, on voli paradirati, hodati, držati konferencije, ali ne voli raditi. Bilo bi dobro da posluša naš Nacionalni stožer civilne zaštite i ostane doma. Njemu su uvijek krivi neki drugi, a sad su štetu od potresa koju imaju krivi građani sami, što je u krajnjoj liniji bezobrazno, bahato i licemjerno”, komentirala je čelnica Glas-a Anka Mrak-Taritaš.

Mrak-Taritaš: Voli kada građani uplaćuju u proračun, a kad im treba pomoći kaže im da nisu njegova briga

Ocijenila je da izjava pokazuje koliko je njemu stalo do građana Zagreba i “koliko voli kada svi uplaćujemo u gradski proračun najveći prirez”.

“Ali kada bi iz tog bogatog proračuna koji je on izdašno dijelio okolo kroz različite donacije, trebalo pomoći građanima, onda ih direktno ošamari i kaže im da se sami brinu za sebe jer to nije njegova briga”, poručila je Mrak-Taritaš.

“Apsolutno nedopustivo, sramotno i licemjerno”, dodala je.

Ocijenila je da je gradonačelnik apsolutno nedorastao zadatku te da se na konferencijama pokazuje da je “čisti populist koji priča, obećaje, a iza njega nema niti ozbiljnih projekata niti ozbiljnog rada”.

Na taj način je, kaže, on pristupio i ovoj priči, zbog čega smatra da posao neće biti dobro odrađen.

S obzirom da gradonačelnik svoje optužbe za štetu od potresa prema građanima temelji na malom broju prijava za obnovu pročelja i krovišta zgrada, Mrak-Taritaš poručuje da se ionako radi o promašenom projektu jer je riječ o estetskim zahvatima koji nije uključio i saniranje pojedinih konstruktivnih dijelova i krovišta.

“Energetska obnova zgrada pomaže da vam kuća dobro izgleda, da se fasada ne bi srušila, da je energetski prihvatljiva. Ne treba zaboraviti da ta energetska obnova zgrada ne može ići za pojedinačne zaštićene zgrade jer ne može dobiti energetsku fasadu. Dakle, to je apsolutno promašeno”, ustvrdila je.

“Zamislite, primjerice, da stradate u prometnoj nesreći i ostanete bez zubi, a ja vam kažem: “Da ste s ovom četkicom za zube prali, zubi bi vam ostali”. To  je gradonačelnik poručio građanima”, dodala je.

“Ovaj potres je pokazao kako grad ne upravlja u korist građana i razvoj grada već za jačanje lika i djela Milana Bandića”, zaključila je Mrak-Taritaš.

Mišić: Gradonačelnik ignorirao upozorenja, a sada svaljuje odgovornost na građane

SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić ocijenio je da je izjava gradonačelnika Bandića uvreda za sve građane.

Gradonačelnik je, kaže, na čelu grada već 20 godina, seizmolozi su godinama upozoravali da je Zagreb na trusnom području i da je potrebno pripremiti se za potres koliko je to moguće.

“Gradonačelnik je ta sva upozorenja ignorirao i sada je svaljivanje odgovornosti na građane u najmanju ruku vrijeđanje inteligencije Zagrepčana”, komentirao je.

Očekuje da gradonačelnik hitno s premijerom Andrejem Plenkovićem nastavi razgovore i da pronađu mehanizam kako bi se obnovio dio Zagreba koji je oštećen potresom, zajedno s Markuševcem i Čučerjem koji su stradali.

Mišić naglašava da je potreban poseban zakon kojim će se derogirati trenutni zakon po kojem građani ne mogu dobiti više od pet posto odštete, pod uvjetom da je više od 60 posto oštećenja.

Osvrćući se na gradonačelnikovu najavu oko odricanja 20 posto plaće, poručio je da je “ono što je Zagrebu potrebnije od minimalnog postupka solidarnosti od strane gradonačelnika, to da Zagreb postane transparentan grad gdje će se svi javni radovi plaćati po cijenama koje su stvarne, a ne preplaćivati za Bandićeve kumove i rođake”.

Tomašević: Bandić nastavlja rat s građanima, ovo se pretvara u agoniju

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) je ustvrdio da Bandić u istupima nakon potresa nastavlja rat s građanima, govoreći im da su sami sami krivi što nisu ulagali u privatnu imovinu, iako je razvidno da je i javna imovina itekako nastradala.

“I do sada je gradonačelnik bio na koljenima, a ovo sada se pretvara u pravu agoniju. Ljudi su bijesni, društvene mreže gore od bijesa, a on svakom svojom konferencijom za medije dolijeva još benzina na vatru”, ustvrdio je Tomašević.

Izrazio je uvjerenost da bi takvo ponašanje građani kaznili “prosvjedom protiv Bandića koji bi bio najveći politički prosvjed u posljednjih 20 godina”, da političke slobode nisu ograničene mjerama zaštite širenja epidemije.  

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek upozorava da “gradonačelnik ne samo da ne suosjeća s ljudima koji su izgubili  svoje domove, nego ih bahato optužuje”. On je kao spasitelj koji prilazi utopljeniku, i onda ga kori zašto nije poduzeo neke mjere, naučio plivati, umjesto da ga izvuče iz vode”, kazao je nezavisni zastupnik zagrebačke gradske skupštine Renato Petek.

Istaknuo je da je potres koji je zahvatio Zagreb potpuno ogolio vladavinu Milana Bandića te pokazao da je on čovjek koji nema odgovor na ključna pitanja. 

Stojak: Bandić nije svjestan kolika je šteta nanesena gradu

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak kazao je da Bandić pokazuje gubitak kontrole nad upravljanjem gradom te nesposobnost ozbiljnog sudjelovanja u obnovi grada.

Smatra da Bandić “nije svjestan kolika je šteta nanesena gradu” te je izrazio je bojazan da će za obnovu, ukoliko ju bude vodio Bandić, trebati pedesetak godina.

Stojak je, kaže,  prošloga tjedna uputio  prijedlog za hitan rebalans proračuna Grada Zagreba.

“Odgovornost gradske uprave je da predloži točne iznose i rokove. Moramo znati koliko Grad Zagreb može izdvojiti za obnovu,kako bi mogli znati što nam treba od drugih”, ustvrdio je Stojak.

Reviziju proračuna zatražili su i ostali oporbeni zastupnici. Tomašević smatra da bi se gradska uprava trebala zaustaviti sve projekte koji nisu bazični za funkcioniranje grad. 

Novac bi se, dodaje, trebao preusmjeriti u saniranje šteta od potresa, ali i od ekonomske krize koja će uslijediti zbog mjera zaštite od epidemije.

Petek: Odustati od gradnje spomenika, a stradale građane osloboditi plaćanja režija

Petek tvrdi kako bi se trebalo odustati i od financiranja svih kulturnih manifestacija koje se ionako neće održati, od gradnje spomenika, ali i da bi se građane koji su ostali bez domova trebalo osloboditi plaćanja gradskih režija.

Tomašević i Petek navode kako su uredi Gradske uprave dobili zahtjev da do kraja tjedna analiziraju koliko mogu “odrezati” iz svoga proračuna, a da se postupak sazivanja hitne sjednice Gradske skupštine može očekivati sljedećeg tjedna. 

Upitani kako gledaju na paralelno postojanje dvaju različitih inicijative za prikupljanje donacija u svrhu obnove Zagreba – jedan je donacijski račun pokrenula Vlada, a drugi Grad Zagreb, oporbeni zastupnici poručuju da je to rezultat dosadašnjeg upravljanja gradskim financijama gradonačelnika Bandića. Poručuju da građani s pravom izražavaju nepovjerenje donacijama na račun koji je osnovao Grad Zagreb.

Stojak podsjeća da je tek nakon nekoliko dana Bandić pristao na ideju otvaranja donacijskog računa, jer je prije toga želio osnovati zakladu kojom bi on upravljao, što je, ocjenjuje, potpuno nerazumljivo jer “dati novac zakladi kojom upravlja Milan Bandić je sve samo ne pametno”.

Petek dodaje kako ne poznaje nikoga tko će uplatiti novac na račun koji je otvorio Grad Zagreb, a da zna mnogo onih koji će dati povjerenje državi.

Tomašević dodaje da je to očiti dokaz nepostojanja koordinacije i povjerenja između Vlade i gradonačelnika Bandića.

Mišljenja je da bi trebao postojati jedinstveni fond za obnovu grada, u koji će se sliti i gradska i državna sredstva, koji će nadzirati gradsku uprava i Vlada, zagrebačka Gradska skupština te stručna udruženja.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Plenković: Vlada i Zagreb dogovorili aktivnosti za sanaciju šteta od potresa

Published

on

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da su Vlada i Grad Zagreb dogovorili zajedničke aktivnosti u sanaciji posljedica potresa, a radit će se na sanaciji štete, posebnom zakonu kojim bi se reguliralo stanje nakon potresa i pronalasku načina financiranja saniranja štete.

“Dogovorili smo tri točke daljnjih zajedničkih aktivnosti u cilju nastavka rada na sigurnosti građana. Poduprijet će se sve što rade službe Grada Zagreba, da se objekti kojima prijeti urušavanje dimnjaka osiguraju, da se angažira građevinska mehanizacija u uklanjanju dimnjaka”, rekao je Plenković nakon sastanka predstavnika Vlade i zagrebačkih vlasti na kojem se razgovaralo o sanaciji posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb. 

Kazao je kako je dogovorena daljnja suradnja na raščišćavanju grada te da će se u aktivnostima procjene šteta angažirati svi stručnjaci koji su zadnjih dana volonterski radili na procjeni štete. 

Plenković je izvijestio da je dogovoreno formiranje zajedničke radne skupina koja će izraditi poseban zakon koji bi regulirao situaciju nakon potresa. Treći je element dogovora da se vide izvori financiranja za sanaciju šteta, bilo da je riječ o državnim i gradskim sredstvima, ili onima na razini Europske unije. 

Zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama ranije je izvijestio da je u Zagrebu u potresu oštećeno ukupno 26.197 građevina, od toga su 9642 obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1900 građevina.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije