Povezite se

Zagreb

Zagreb: Povećavaju se cijene odvoza komunalnog otpada

Objavljeno

-

Grad Zagreb u petak je dao na javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada po kojem će se povećati cijene te usluge.

Prema prijedlogu, fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om, a varijabilni dio cijene ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca.

Cijenu po litri otpada određivat će pružatelj javne usluge podružnica Zagrebačkog holdinga “Čistoća”.

Osim fiksnog i varijabilnog dijela cijene, tu je i cijena ugovorne kazne, u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge.

Nove i više cijene javne usluge primjenjivale bi se od 1. veljače 2020.

Iz Grada Zagreba pojašnjavaju da cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio) uključuje troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, prijevoza otpada, obrade otpada (osim troškova zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada), troškove nastale radom reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta, prijevoza i obrade glomaznog otpada i vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u vezi s javnom uslugom.

Korisnici koji nisu kućanstva dodatno se dijele u sedam potkategorija, koje je definirala Uredba, što im određuje i visinu iznosa cijene obvezne minimalne javne usluge. Ista je predložena u ovisnosti od potkategorije kojoj korisnici pripadaju, od oko 75 do 180 kuna mjesečno, uvećano za PDV, navode u priopćenju. 

Cijena za pražnjenje volumena spremnika javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (varijabilni dio cijene) ovisit će o broju pražnjenja spremnika miješanog komunalnog otpada tijekom mjeseca i veličini spremnika.

Ugovorne kazne se odnose na postupke poput odlaganja problematičnog otpada koji sadrži opasne tvari ili glomaznog otpada u spremnike za komunalni otpad ili odlaganja miješanog komunalnog otpada u spremnike za papir ili biootpad i slično. Predmetne kazne predložene su u iznosima od 250 do 800 kuna za kućanstva odnosno od 250 do 1.000 kuna za korisnike koji nisu kućanstva, a njihova visina ograničena je vladinom uredbom.

Korisnicima usluge omogućit će se da biraju broj pražnjenja i volumen spremnika za miješani komunalni otpad te da samim time i utječu na ukupan iznos koji će platiti za uslugu. 

Iz Grada Zagreba poručili su da tim promjenama žele uspostaviti kvalitetni, postojani i ekonomski učinkoviti sustav sakupljanja komunalnog otpada u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa. Također, želi se potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, smanjio udio biorazgradivog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu i ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, otpadnog metala, otpadne plastike i otpadnog stakla te da se do 2020. osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada.

Jedinice lokalne samouprave moraju uskladiti svoje odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na temelju Vladine uredbe koja je na snagu stupila 14. rujna.

Vijesti

Advent u Zagrebu s pregrštom događanja

Published

on

Zvuci božićnih zvončića, mirisi medenjaka, kuhanog vina i raznih delicija. Dovoljno je samo da se prepustite uživanju! Zagreb u adventsko vrijeme nudi pregršt događaja i manifestacija.

Neka čarolija započne-novi je slogan četvrtog izdanja Zagrebačkog adventa. Pripreme na ulicama već su započele.

– Svake godine idemo na advent i uvijek je dobar, govori Lara, učenica.

– Ove godine s kraljevinom Švedskom ostvarit ćemo suradnju. Profesionalni zbor iz Švedske- Lucije, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica turističke zajednice grada Zagreba.

Kulisa poznatog baleta- postaje cijeli grad. Orašari kao zaštitni znak.

– Sva ta radost ljudi i sav taj božićni doživljaj, sve to mi se jako sviđa, naglasila je Martina, učenica.

– To je jedan globalni simbol Božića i došašća kada idemo prema Božiću. Naše lokacije, osim orašarima, ukrasit ćemo i  tradicijskim elementima, rekla je Bienenfeld.

Osim oktogona, i u Parku Maksimir širi se ponuda, stiže nam i Filmski dio adventa na Tuškanac. Ulicama grada odzvanjat glazba s replike glasovira Brahms-a.

– To su večeri s Brahmsom, imat ćemo koncerte u povijesnom muzeju i to na klaviru koji je brat blizanac onog kakvog je posjedovao sami Brahms, istaknula je Bienenfeld.

– Uređenje samog vrta i osvjetljenje, bit će čarobno, a uz sve to pripremamo dnevne ture takozvane ZOOture koje će voditi naši vilenjaci, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb.

Iako se ove godine ne natječe za titulu najboljeg, sadržaja neće nedostajati, a građani topli božićni ugođaj željno iščekuju.

Tradicionalnim paljenjem lampica na Manduševcu, 30. studenoga ne propustite biti dijelom još jedne uzbudljive adventske bajke.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Štromar: Izmjene zagrebačkoga GUP-a moraju na doradu

Published

on

Izmjene zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) moraju na doradu zbog neusklađenosti s prostornim planom višeg reda, konkretno zbog Hipodroma gdje nije precizno definirana pretežitost rekreacijske zone, izjavio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

To je zaključak stručnih službi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja nakon analize drugog prijedloga izmjena GUP-a. Štromar je pritom podsjetio da je prije pet-šest mjeseci GUP također morao na doradu jer nije bilo sve usklađeno s Prostornim planom Grada Zagreba.

Sada GUP mora ponovno na doradu zbog dvije stvari – prva je usklađenost s prostornim planom višeg reda, a druga urbanistički planovi uređenja (UPU).

Štromar je objasnio da je Hipodrom u Prostornom planu Grada Zagreba rekreacijska zona, a u novim izmjenama GUP-a pretežitost rekreacijske zone nije definirana na minimalno 51 posto.

“Želimo da se u GUP-u definira da je minimum 51 posto. Druge dvije namjene (mješovita i tematski park) mogu ostati, bitna je pretežitost 51 posto rekreacijske zone”, istaknuo je Štromar. 

Drugi problem su UPU-ovi, detaljni planovi GUP-a u pojedinim dijelovima. Radi se o 37 područja i UPU-ova, među kojima su i Hipodrom i Velesajam, kaže Štromar.

Ministarstvo nije zaustavilo GUP već ga dalo na doradu

Ako se GUP-om za ta područja ne odrede uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a, ne može se izdati akt za gradnju nove građevine, već samo za zamjensku ili rekonstrukciju postojeće građevine.

Štromar je istaknuo da njegovo Ministarstvo nije zaustavilo GUP, već ga je dalo na doradu, a Grad Zagreb “ima rok koliko treba vremena da se isprave te greške”.

Upitan ima li šanse da ispravljeni prijedlog GUP-a dođe na sjednicu Gradske skupštine zakazanu za 9. prosinca, odgovorio je kako je to hipotetsko pitanje, a njegovo Ministarstvo se ne bavi takvim pitanjima, nego mora utvrditi je li sve po zakonu.

Štromar napominje da cijela stvar može trajati i godinama, ali u interesu je grada da što prije riješi svoj prostorno-planski glavni dokumenat, kako bi se mogao razvijati. 

Također je ustvrdio da izmjene GUP-a ne trebaju ponovno ići na javnu raspravu, nakon što u Gradu isprave to što traži Ministarstvo.

“Oni su odradili javnu raspravu za one izmjene za koje je trebala ići javna rasprava”, istaknuo je Štromar.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Zagrebačka zimska služba spremna za čišćenje snijega

Published

on

Zimska služba grada Zagreba, s 292 ekipe raspoređene u 17 baza te opremljena s 20.000 tona soli i 6.700 tona sipine, spremna je za čišćenje snijega u gradu, istaknuto je u petak u Centralnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku, gdje je održana smotra vozila i opreme uoči početka zimske sezone.

 Zimska služba započinje s radom 15. studenoga i završava 15. travnja, i to s dežurstvima od 24 sata dnevno.

 Postoje dvije razine prioriteta – prvi je čišćenje javnih cesta koje imaju javni gradski prijevoz, čiste se prilazi vrtićima, bolnicama, školama, državnim i gradskim ustanovama, dok su sve druge ceste drugoga reda čišćenja. Planom Zimske službe obuhvaćeno je raljenje i posipavanje cesta u ukupnoj dužini od 2.633 kilometara – u prvoj zoni prednosti 1.150 kilometara, a u drugoj zoni 1500 kilometara, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. 

 Istaknuo je da je rad Zimske službe organiziran u četiri stupnja pripravnosti – prvi stupanj je od danas pa do kraja sezone, drugi je kada angažiraju jedan dio ekipa, treći je kad su angažirane sve raspoložive ekipe, dok četvrti stupanj pripravnosti pretpostavlja elementarnu nepogoda kad su padaline preko metra ili temperature ekstremno niske.  

 Bandić je pohvalio zagrebačku Zimsku službu kao najbolju i najorganiziraniju u Europi, a ljude, njih oko 450 koji tamo sudjeluju, kao najobučenije.

 Voditelj podružnice Zagrebačke ceste Dragan Perić kazao je da je trenutno u skladištu 20.000 tona soli spremno za isporuku, a sipine oko 6.700 tona. Trenutno je u bazi Zimske službe Zagrebačkih cesta oko 6.500 tona soli.

 Naveo je da je u Zimsku službu uključeno 175 teretnih vozila i 117 specijalnih vozila, a svako vozilo opremljeno je suvremenim GPS uređajima koji omogućava praćenje i organizaciju te intervencije. Stupanj pripravnosti određuje se u suradnji s DHMZ-om.

 “Razvijen je i sustav brzog uočavanja leda i poledice tako da možemo intervenirati što prije i lakše na određenim lokacijama. Oni su instalirani na kritičnim točkama kao što su mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci”, kazao je Perić i dodao da je u planu za iduću godinu nabavka novijih detektora koji će lakše i bolje davati informacije.

 Istaknuo je da putem aplikacije koja se nalazi na stranicama Zagrebačkih cesta građani mogu u svakom trenutku znati tko i kada čisti njihovu ulicu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije