Zagreb: počeli radovi na uređenju površine oko spomenika kralja Tomislava te na spomeniku

Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u srijedu radove na uređenju površine oko spomenika kralja Tomislava te konzervatorsko-restauratorske radove na spomeniku, vrijedne oko dva milijuna kuna bez PDV-a, koji bi trebali završiti prije ljeta.

Radovi se odnose na uređenje dijela zelene površine oko postamenta spomenika. Popločat će se kamenom Ghiandone Sardo, koji su Zagrepčani na javnoj anketi izabrali u najvećem postotku. Ukupna površina od 324 četvorna metra popločat će se kamenim pločama debljine osam centimetara, rekao je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Damir Đerzić.

S obje strane spomenika kralja Tomislava, umjesto stepenica, izgradit će se prilazne staze u sipini, kako bi se uklonila arhitektonska barijera i omogućio ulaz u park osobama s invaliditetom i teško pokretnim osobama.

Izvođač radova je zagrebačka tvrtka “M. SOLDO” d.o.o., stručni nadzor obavlja zagrebačka tvrtka “MLASING” d.o.o., a projektanti su Branko Silađin i Alojzije Car.

Izvodit će se i konzervatorsko-restauratorski radovi na granitnom postamentu, na brončanom reljefu na postamentu i na brončanom spomeniku kralja Tomislava, koje će obaviti Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba.

“Kada smo prije dvije i pol godine počeli uređivati Tomislavov trg u četiri faze, tri smo apsolvirali, ostala je četvrta. Prva je bila kako sanirati oborinsku odvodnju u depresiji Tomislavovog trga, druga je bila fontana, treća je bila javna rasvjeta i hortikultura (…) i četvrta je ostala da uredimo spomenik i okoliš spomenika, da ljudi mogu normalno funkcionirati”, izjavio je novinarima gradonačelnik Bandić.

Rekao je da je tvrtka “M. SOLDO”, koja je taj posao dobila u javnom nadmetanju, u obavezi za šest mjeseci popločiti i urediti okoliš oko spomenika kralja Tomislava.

“Prije ljeta ćemo to otvoriti i mislim da će biti nešto najljepše jer taj projekt koji je radio projektant Silađin je doživio i svoju verifikaciju među građanima jer smo razgovarali što bi oni htjeli ovdje i na bazi toga je Silađin napravio projekt. I tako ćemo raditi svugdje u gradu na najosjetljivijim točkama, gdje su naši objekti nulte skupine zaštite, a Tomislavov spomenik je jedan od spomenika najbitnijih u ovome gradu i nismo smjeli tu, niti želimo, improvizirati. Nigdje, a ovdje najmanje”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Na pitanje novinara kada će krenuti obnova fasada oko Trga kralja Tomislava, Bandić je odgovorio da će o fasadama govoriti idući tjedan jer danas je tema spomenik.

Počeli radovi i na modernizaciji ovjesne javne rasvjete Donjega Grada 

Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Damir Đerzić novinarima je rekao i kako su počeli radovi prve faze modernizacije ovjesne javne rasvjete Donjeg Grada koja obuhvaća Kačićevu ulicu (od Klaićeve do Ilice), Medulićevu i Dalmatinsku ulicu. Na trasi od 975 metara predviđena je zamjena 33 komada starih i dotrajalih svjetiljaka s visokotlačnim natrijevim izvorom svjetlosti sa novim LED svjetiljkama. Radovi obuhvaćaju i zamjenu starih ovjesnih čeličnih užadi novima i zamjenu nadzemnih golih vodiča nadzemnim kabelom. Predviđeno je oko 450 metara novih čeličnih užadi i 1090 metara kabela. Đerzić je istaknuo kako će potrošnja nove LED rasvjete biti skoro dvostruko manja od sadašnje.

Radovi su počeli 15. siječnja, a zbog frekventnog prometa u tim ulicama, moraju se izvoditi noću od 21 sat do pet sati ujutro. Završetak radova predviđa se 28. siječnja. Vrijednost radova je oko 320.000 kuna bez PDV-a, a izvodi ih zagrebačka tvrtka Elektro-Energetika.

Početak radova druge faze modernizacije ovjesne javne rasvjete Donjeg Grada trebali bi početi nakon provedenog postupka nabave, što se očekuje na ljeto. U drugoj fazi obuhvaćene su sljedeće ulice: Amruševa, Berislavićeva, Boškovićeva, Đorđićeva od Zrinjevca do Draškovićeve, Gajeva, Gundulićeva, Hebrangova, Kovačićeva, Masarykova, Palmotićeva od Boškovićeve do Vlaške, Petrinjska, Preradovićeva i Teslina.