Zagreb: Od gotovo 1300 prometnih prekršaja većina zbog prekoračenja brzine

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Provodeći proteklog vikenda pojačani nadzor prometa na zagrebačkim cestama policija je utvrdila 1288 prometnih prekršaja, od toga najviše zbog prekoračenja brzine, što uz vožnju pod utjecajem alkohola, uporabu mobitela za volanom i nekorištenje pojasa u policiji navode kao “glavne ubojice u prometu”.

Od 1288 utvrđenih prometnih prekršaja, 63 su počinjena zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 761 zbog nepropisne brzine, 43 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, a 30 zbog nepropisne uporabe mobitela, izvijestila je u ponedjeljak zagrebačka policija.

Najviša zabilježena koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju oko 0,50 sati u mjestu Staro Čiče u Ulici Seljine Brigade, i to kod 42-godišnjaka kojem je izmjereno 2,3 promila.

Zbog porasta broja nesreća i poginulih u 2017. policija je najavila kako će u siječnju, posebice u noćnim satima i vikendom, pojačano nadzirati promet.

U prošloj godini, po ranijim podacima, dogodile su se ukupno 34.222 prometne nesreće, što je 4,5 posto više u odnosu na 2016. godinu. U tim nesrećama smrtno je stradala 331 osoba, što je porast za 7,8 posto. Teško je ozlijeđeno 2.728 osoba, a lakše njih 11.768, što je u oba slučaja pad od 0,7 posto u odnosu na 2016.

Zabrinjavajući trend većeg broja poginulih u prometu nastavljen je i u prvim danima 2018. godine, gdje su u četiri dana evidentirane četiri nesreće s pet poginulih osoba.

Iz podataka o nesrećama razvidno je da su njihovi sudionici smrtno stradavali uglavnom zbog vožnje pod utjecajem alkohola te brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama, upozorava MUP.