Zagreb: Neovisni za Hrvatsku traže uklanjanje biste Ive Lole Ribara

Izvor: FB

Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku podnio je zagrebačkoj Gradskoj skupštini prijedlog za uklanjanje biste Ive Lole Ribara u Zagrebu, koji je stavljen na dnevni red skupštinske sjednice zakazana za 30. studenoga.

Tu inicijativu potpisao je predsjednik Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku Tomislav Jonjić, koji će u ime predlagatelja obrazložiti prijedlog pred radnim tijelima i Gradskom skupštinom.

U obrazloženju se tvrdi da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 10. listopada “nije vratio svojedobno tobože otuđenu bistu Ive Lole Ribara, nego je postavio novi spomenik (bistu), koja ni u materijalnome niti u umjetničkom smislu nije ista niti je jednakovrijedna onoj izvornoj, zakonito uklonjenoj 1996. godine”.

“Budući se radilo o postavljanju novog spomenika (biste), bilo je nužno provesti propisani postupak koji u konkretnom slučaju nije proveden, pa je bista otkrivena protupravno, slijedom čega je osnovan zahtjev za njezino uklanjanje”, ističu Neovisni za Hrvatsku.

U obrazloženju stoji da Gradska skupština nije donijela odluku o postavljanju spomenika članu Centralnoga komiteta KPJ – Sekcije Kominterne, Ivi Loli Ribaru, a zastupnicima u njoj nikad nije predočen dokaz da su gradonačelnik i mjerodavna tijela Gradske uprave proveli bilo koji od propisanih postupaka koji su morali biti provedeni prije otkrivanja spomenika.

Na istom je mjestu svojedobno bila postavljena bista Ive Lole Ribara, ali ona nije otuđena niti uništena, nego je 11. travnja 1996. Gradski zavod za zaštitu i obnovu spomenika kulture i prirode donio rješenje kojim se Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i znanost izdaje prethodna dozvola za premještanje spomen-obilježja Ivi Loli Ribaru u Povijesni muzej Hrvatske (danas Hrvatski povijesni muzej).

U rješenju je naglašeno da je ne samo bistu, nego i postolje tog spomenika “potrebno ukloniti sa zelene površine, te potom travnjak sanirati”. budući da se traži potpuno i trajno uklanjanje postolja jasno je da se nije radilo o privremenom premještaju ili sklanjanju biste Ive Lole Ribara, nego o njezinu trajnom uklanjanju s javne površine, navodi Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku. (Hina)