Zagovornici nezavisnosti pobijedili na izborima u Kataloniji

Stranke koje traže nezavisnost Katalonije od Španjolske osvojile su  većinu mjesta u katalonskom parlamentu na prijevremenim izborima održanima u četvrtak u toj pokrajini.

Tri stranke za koje traže nezavisnost Kataloniej dobile su ukupno 70 od 135 mjesta u parlamentu, čime su potvrdile dominaciju ostvarenu na posljednjim redovnim izborima 2015. godine od kada su imale 72 zastupnika. Za natpolovičnu većinu bilo je potrebno dobiti 68 zastupnika.

Ovaj rezultat znači nastavak neizvjesnosti u Španjolskoj koja se prije dva mjeseca našla u najvećoj političkoj krizi u posljednja četiri desetljeća nakon što je u katalonskom parlamentu bila izglasana nezavisnost.

Pobjednik izbora je stranka centra Građani koja brani cjelovitost Španjolske jer je dobila najviše glasova što joj je donijelo 36 mjesta u parlamentu. No s obzirom da su ostale stranke koje se protive nezavisnosti dobile zajedno samo 29 mjesta, stranka Građani s njima ne dolazi do 68 zastupnika te neće moći formirati koalicijsku vladu.

Stranke za nezavisnost su, za razliku od posljednjih izbora, krenule odvojeno u ovo natjecanje a najbolje je prošla koalicija Zajedno za Kataloniju smijenjenog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta.

Puigdemontova koalicija je osvojila 34 mjesta , dva više od Katalonske republikanske ljevice (ERC) koja također poziva na nezavisnost i koja je bila favorit izbora. Ta je stranka, čiji je vođa Oriol Junqueras u pritvoru pored Madrida, dobila 32 mjesta. Pridodaju li im se četiri zastupnika antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), snage za samostalnost dolaze do 70 mjesta.

Stvaranje koalicije tih triju formacija, te uspostavljanje njihove vlade, dalo bi novi impuls pokretu za nezavisnost kojeg je suzbila španjolska vlada 28. listopada. Naime, dan nakon što je u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španjolska vlada je posegnula za ustavom te smijenila katalonsku vladu i sazvala ove izbore nadajući se da će pobornici republike biti poraženi.

I zagovornici i protivnici nezavisnosti mobilizirali su 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa, od kojih se odazvalo 82 posto odazvalo, što je rekordno visok izlaz na izbore u Kataloniji. Taj broj je još značajniji s obzirom da su stanovnici pokrajine gdje se godišnje proizvede 20 posto roba i usluga u Španjolskoj izašli na izbore na radni dan.

Mnogi od njih vidjeli su ove izbore kao Da ili Ne za nezavisnost, ili referendum o nezavisnosti, iako je španjolska vlada i prije izbora poručila kako to nije opcija jer je protivna ustavu.

Bivši članovi katalonske vlade optuženi su za pobunu protiv Španjolske te se nalaze na uvjetnoj slobodi, pritvoru pored Madrida i u Belgiji dok traje postupak protiv njih.

U petak bi trebali početi razgovori među strankama oko formiranja koalicija koji će biti nastavljeni nakon za Božića.

Stranka Građani dobila je najviše glasova no ostale stranke za cjelovitost Španjolske nisu zadovoljne rezultatima.

Stranka lijevog centra PSC završila je na četvrtom mjestu s 17 mjesta a odmah iza nje “Catalunya en Comú-Podem”, podružnica lijevog Podemosa, s osam zastupnika. Na posljednjem mjestu sa četiri mjesta je Narodna stranka desnog centra, koja upravlja Španjolskom, i tradicionalno nema veliku podršku u Kataloniji. (Hina)