Zadarska županija i kineska pokrajina Hainan potpisale povelju prijateljstva

Zadarska županija i kineska pokrajina Hainan potpisale povelju prijateljstva

Zadarska županija i kineska pokrajina Hainan potpisale su u ponedjeljak povelju prijateljstva u sklopu Foruma za Aziju Bo’ao 2018 . – godišnje konferencije koja okuplja vođe vlada, lokalnih čelnika i poduzetnika iz Azije te s drugih kontinenata.

Zadarsku delegaciju predvodi župan Božidar Longin u pratnji pomoćnika Ante Župana, pročelnika županijskog Ureda za more i turizam Krešimira Laštre, ravnatelja Zračne luke Zadar Josipa Klišmanića odnosno upravitelja njezina komercijalnog sektora Tomislava Žepine.

Longin je sa svojim kolegom, guvernerom Hainana Shenom Xiaomingom, povelju o uspostavi prijateljstva dvije regije potpisao na službenoj ceremoniji koja je održana u ponedjeljak popodne, a prisustvovao joj je i hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović.

“Potpisali smo dugoročnu prijateljsku suradnju s jednom iznimno zanimljivom kineskom regijom. Riječ je o pokrajini koja je najveći kineski otok, ima veliko strateško značenje, a ujedno je i njihova najatraktivnija turistička destinacija. Razgovarali smo o suradnji na području turizma, gospodarstva, kulture i obrazovanja. Guvernera smo pozvali u posjet Zadarskoj županiji i on je sa zadovoljstvom prihvatio poziv”, rekao je zadarski župan.

O čitavom procesu ozbiljno se počelo govoriti u siječnju ove godine kada su predstavnici županije boravili u Pekingu. Hainan se pritom postavio kao logičan izbor, rekao je Longin, s obzirom na to da se radi o jednoj od najatraktivnijih regija u Kini koja je najsličnija našem jugu.

Radi se također o o najjužnijoj i površinom najmanjoj kineskoj pokrajini koja se smatra turističkim biserom najmnogoljudnije zemlje svijeta. Diči se tropskim plažama, vegetacijom i vrhunskom kvalitetom zraka jer se teška industrija nalazi na stotine kilometara daleko. Osim turizma, najvažniji izvor zarade je poljoprivreda koja čini više od polovice otočnog izvoza, a vlada posljednjih godina potiče razvoj luksuznog i medicinskog turizma s naglaskom na kinesku tradicionalnu medicinu.

Radi se o jednoj od kineskih pokrajina s najubrzanijim razvojem uz veliki vladin poticaj u nastojanju da po svojoj ponudi i statusu nadmaši neka od najpoznatijih turističkih odredišta u jugoistočnoj Aziji.

Potpisivanje povelje prijateljstva znači i rad na budućoj suradnji koja se neće isključivo usmjeravati na sve vidove turizma nego i na pokušaj da se uspostavi suradnja sa Sveučilištem u Zadru, Zračnom Lukom Zadar u vidu izravnog leta Hainan Airlinesom kao i Lukom Zadar.

“Suradnja između naših dviju zemalja može se ostvariti i kroz razvoj teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala. Ne treba zaboraviti ogromno povećanje kineskih gostiju tijekom posljednjih nekoliko godina. Stoga bi brojne pozitivne efekte za cijelu Županiju predstavljalo uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine, što bi kineskim gostima omogućilo da kroz budući home port u Zadru mogu kruzerima oploviti cijeli Mediteran”, dodao je Longin.

U nedjelju je u Hainanu započeo tzv. Azijski Davos odnosno Forum za Aziju Bo’ao 2018. Radi se o godišnjoj konferenciji koja okuplja vođe vlada, poduzetnike i članova akademije iz Azije te s drugih kontinenata. Oblikovan po uzoru na Svjetski gospodarski forum, susret u kineskom gradiću Bo’aou, čije je prvo izdanje održano u travnju 2002., sastoji se od niza foruma i sastanaka na visokoj razini.

Ove se godine, osim vrha kineske vlade predvođenog predsjednikom Xijem Jinpingom, očekuje i sudjelovanje austrijske vlade te predsjednika Alexandera Van der Bellena, nizozemskog premijera Marka Ruttea s delegacijom od preko 200 poduzetnika, glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa te ravnateljice MMF-a Christine Lagarde.