Zadarska policija otkrila detalje akcije u Zadru, u kojoj je uhićeno 16 osoba

Zadar, 09.08.2019 - Konferencija za medije u Policijskoj upravi zadarskoj povodom završetka kriminalističkog istraživanja iz područja gospodarskog kriminaliteta. Na slici voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara i voditelj Službe kriminalisticke policije Bore Mršić. foto HINA/ ds

Danas su izvanrednu konferenciju za medije održali predstavnici zadarske PU nakon velike akcije u kojoj je zbog utaje poreza u Zadru uhićeno 16 osoba.

Podsjetimo, zadaraska je policija u četvrtak provela poslove vezane za sumnjive radnje pripadnika organiziranog kriminala.

O rezultatima je na konferenciji za medije o tome javnost izvijestio voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić i voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara.

Riječ je o višemjesečnom kriminalističkom istraživanju nad 16 ljudi u dobi između 23 i 50 godina. Prijavljeno je i sedam trgovačkih trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja. Istražitelji su utvrdili da su osumnjičeni u razdoblju od 2015. godine do 2019. kroz 11 fiktivnih trgovačkih društava i jedne zadruge oštetili državni proračun za 2 i pol milijuna kuna.

Osumnjičeni su da su osnovali ukupno osam trgovačkih društava bez zaposlenika i poslovnog prostora, a zatim u dogovoru s vlasnicima društava sa zadarskog, vinkovačkog i zagrebačkog područja, u dobi od 40, 48 i 49 godina, zaprimali i neosnovano plaćali krivotvorene fakture za lažnu robu, a uplaćene iznose podizali u gotovini. Za te lažne fakture su ostvarili pravo na odbitak poreza.

Na taj su način stekli imovinsku korist od 10 milijuna kuna. Jedan od osumnjičenih (43) je tako zaradio 5 milijun kuna, a s 47-godišnjakom zaradio i još 800.000 kuna. Petorica počinitelja starosti 33, 40, 46, 47 i 48 godina privedeni su pritvorskom nadzorniku u Zadru, a još dvojica, 43-godišnjak i 49-godišnjak su od ranije u zatvoru. Ostali se brane sa slobode. Jedan od osumnjičenika je i 23-godišnjak za kojeg je policija potvrdila da je ranije prijavljivan za pokušaj silovanja, a kazali su da je većina osumnjičenika ranije počinila druga kaznena djela.

U ovoj je akciji sudjelovalo više od 30 policijskih službenika iz zadarske, zagrebačke i vukovarsko-srijemske policijske uprave koji su pretražili domove, poslovne prostore i mobitele osumnjičenih, kazano je na konferenciji za medije u PU Zadarskoj.